Tor 20 jun / År 42 / Nr 3 2024

Växande sport som ny utbildning på Sommenbygdens Folkhögskola

E-sport får allt fler utövare världen över, och därmed även allt fler följare, sponsorer och ambassadörer. Precis som vilken sport som helst kräver e-sporten uthållighet, målmedvetenhet och träning. För att uppnå sina mål behöver spelarna underhålla både kropp och hjärna – och för det erbjuds goda möjligheter på Sommenbygdens Folkhögskola.

E-sport är en helt ny utbildning på Sommenbygdens Folkhögskola i Tranås. Det finns sedan tidigare inte så många orter som erbjuder länge utbildningar inom området, men i Tranås vill man bryta ny mark med den skräddarsydda ettåriga utbildningen för blivande e-sportare. Och det handlar om mycket mer än att bara spela datorspel, intygar Jesper Eriksson, IT-lärare samt ansvarig för utvecklingen av den nya utbildningen.
– För att bli riktigt bra på e-sport behöver man ha en god fysik och känna till hur kroppen fungerar gällande koncentration och uthållighet under längre perioder. Den som slarvar med det kommer att få det tufft i det långa loppet. Vår uppgift är att sprida kunskap om hur man kan bli riktigt bra på e-sport, men samtidigt utveckla andra färdigheter som behövs för att nå dit, förklarar Jesper Eriksson.

Livsviktig kunskap
Inom e-sport finns sedan länge internationellt uppmärksammade tävlingar med stora vinstbelopp. De flesta som på något sätt deltar i e-sport har stora drömmar, men alla kan inte bli världsmästare. Det är ungefär samma upplägg som för andra sporter – oavsett om det gäller fotboll, simning eller kampsport. Det finns emellertid mycket i utbildningen som är användbart inom andra arbetsområden, såsom coachning, ledarskap och teamutveckling.
– Vi ska förbereda eleverna för ett yrkesliv där e-sport kan vara dominerande, men det behöver inte vara det. Mycket handlar om att bygga värdefull kunskap kring hur man samverkar med andra, hur man hanterar stress och hur man förhåller sig i utsatta situationer. Detta är egentligen livsviktig kunskap för ökad social hållbarhet, kunskap som värdesätts genom hela livet och som alla branscher efterfrågar, funderar Jesper Eriksson.

Stora förhoppningar
Förhoppningarna är stora kring utbildningens utveckling, med planerad start under hösten 2018. Folkhögskolans rektor Caroline Brun är mycket förväntansfull inför kursstarten.
– Vi har satsat mycket resurser på detta och ser att det är en utbildning som verkligen ligger i tiden. En stor del av folkhögskolans uppgift är att verka som en nystart och en väg vidare – med den nya utbildningen kan vi med stor sannolikhet möta en ännu större målgrupp, säger hon.
Att det traditionella skolsystemet inte passar alla blir allt mer uppmärksammat. Idag vet man att många som hamnat utanför den så kallade traditionella mallen trots allt har bra förutsättningar för att studera vidare, men det krävs ett visst engagemang från samhället och det är ett av folkbildningens och tillika folkhögskolans mål. Folkhögskolan kan även bidra till att fler upptäcker Tranås som attraktiv ort för boende och företagande.