Sön 3 dec / År 41 / Nr 5 2023

Växjö har logistiken för Outnorth

I början av september flyttade Outnorths marknadsavdelning till Växjö. Efter successiva flyttar under åren finns centrallager, ekonomiavdelning, inköpsavdelning, kundtjänst samt försäljnings- och marknadsfunktionerna samlade på samma ställe. Bakgrunden är att Växjö har logistiken som behövs för ett företag som vill växa inom e-handel.

Outnorth startade i Kalmar med en familjeägd butik, men har snabbt utvecklats med e-handel som främsta kanal. Företaget är bland de största när det gäller friluftsliv och har många tusentals produkter tillgängliga i nätbutiken. Den fysiska butiken finns kvar i Kalmar, liksom en kompletterande butik i Växjö. Här kan kunder strosa runt bland friluftskläder, skor, ryggsäckar, cyklar och kajaker.
– Vår affärsidé är att allt som behövs för ett aktivt friluftsliv ska finnas tillgängligt på samma ställe, säger Magnus Rüdén, Outnorths COO.

Fördelar med Växjö
Att kunderna lätt ska kunna hitta det de söker är viktigt för Outnorth, liksom att hålla snabba leveranser. Genom att samordna administrativa avdelningar och lager hoppas Outnorth på synergier inom bolaget.
– Växjö ger oss stora fördelar framförallt när det handlar om logistik. Från Växjö når vi i stort sett hela Sverige inom 24 timmar. Kundtjänst flyttade hit redan i februari och därefter ekonomiavdelningen. Nu sluter vi cirkeln då marknad också flyttar in, säger Kajsa Carlén, tillförordnad vd.
IT sitter emellertid kvar i Kalmar, eftersom man inte är lika beroende av att finnas nära för att kunna samverka. Den digitala utvecklingen krymper avstånd och Outnorths verksamhet är ett praktexempel på det med snabba leveranser över hela Sverige och stora delar av Europa.

Bidrar till hållbar utveckling
Outnorth förknippas med premiummärken och har även ett antal egna märken som andas kvalitet och hållbarhet. Urberg är ett exempel bland Outnorths egna märken och sortimentet omfattar allt från tält och sovsäckar till stövlar och regnkläder.
– Urberg har en hög kvalitet och ett mycket brett sortiment. En annan aspekt som tilltalar med Urberg, liksom med flera av våra andra märken, är att man när man köper en produkt automatiskt stöttar miljö- och samhällsnära projekt genom vår samverkan med andra organisationer, ett exempel är donationer till 1% for the planet, berättar Kajsa Carlén.
Outnorth ska även fortsättningsvis vara den mest välsorterade nätbutiken för friluftsliv och träning utomhus.
– Produktsortimentet utvecklas ständigt med fokus både på nya trender och hållbara material. Produkter från Outnorth ska hålla över tid och bidra till att fler vill vistas utomhus, understryker Magnus Rüdén.
På så vis bidrar Outnorth också till en hållbar utveckling med en mer aktiv fritid för fler och bättre hälsa som resultat.