Mån 6 dec / År 39 / Nr 4 2021

Viktig kugge i norrländskt näringsliv

Gallac Produktion spelar en viktig roll för industrin i Norrland.
Gallac är nämligen ett av få företag som sysslar med varmförzinkning – en process som ger ett ökat korrosionsskydd på stålprodukter.
– Vi har många trogna kunder men vi behöver mer tillverkningsindustri i Norrland, säger vd:n Jörgen Nyström.

Ytbehandlingsverksamhet har funnits sedan 1983 och i lokalerna på Hyvelgatan i Skellefteå sysslar man med alla typer av rostskyddsmålningssystem, varmförzinkning och sprutförzinkning samt efterbearbetning och montage. I Åsele utförs bland annat varmförzinkning och efterbearbetning.
För några år sedan hade företaget problem med lönsamheten och fick varsla personalen. Dåvarande platschefen Jörgen Nyström gick in och köpte företaget i november 2013 från Lifco-koncernen och idag ser han positivt på framtiden med sina 26 anställda i Skellefteå och 6 anställda i Åsele.
– Arbete vi utför är gediget hantverk som kräver kompetent personal. Det är en fördel för oss att vi har väldigt låg personalomsättning i företaget.

Siktet 20 år framåt
Efter två år med ökande omsättning hoppas man fortfarande på en lätt ökning under 2016.
– Vi har fortfarande kapacitet kvar för att fylla anläggningen. Vi har lyckats flytta fokus till långsiktig planering och den planen räcker just nu 20 år framåt. Men det är svårt att förutse framtiden, säger Jörgen Nyström och fortsätter:
– Vi har inte någon egen produkt utan är beroende av andras produktion för att säkerställa vår överlevnad. Det gäller att fördjupa samarbetet med våra kunder för att nå nya marknader.
– Vi behöver mer tillverkningsindustri i Norrland annars finns det risk att vi inte kan bedriva verksamheten lokalt i Skellefteå och i Åsele.

Tre tjänstemän
Jörgen Nyström som jobbat inom Gallac sedan 1991, har tre tjänstemän anställda i företaget. Dels platschefen Henrik Trysberg i Åsele, produktionschefen Roger Wikström i Skellefteå och så den administrativa chefen Elina Anundi, som jobbar mycket med fokus på miljö och kvalitetsfrågor. Elina har en internationell bakgrund och kom in på Gallac för tre år sedan efter studier i Finland och Tyskland, samt arbete i Tyskland, Arjeplog och Kina.
– Elina har spelat en viktig roll i vårt arbete med att strukturera företaget och tänka hållbart, säger Jörgen Nyström.
Inom Gallac planerar man för att anställa ytterligare en person till kontoret i Skellefteå.
– Ja vi hoppas att det går att genomföra för att vi ska kunna frigöra mer tid till oss andra, säger Nyström.

Ser en marknad i Norge
Gallac har även gett sig in på den norska marknaden och samarbetar tillsammans med fyra andra företag i Norrland i industrigruppen Bottnia. Gruppen som består av Skellefteåföretagen Gallac, Rejlers, Stilmekaniska, TurnHill samt Ferex i Byske, har funnits i tre år och fokus just nu ligger bland annat på kunder inom norsk infrastruktur, kraftindustri och gruvindustri.