Fre 19 aug / År 40 / Nr 3 2022

Vindspelet Grafiska växlar upp i nya lokaler

Genom att flytta till nya och betydligt större lokaler i Viared får Vindspelet Grafiska tillgång till Viareds Bokbinderi vägg i vägg. Det är ett komplett och modernt bokbinderi.

Det talas mycket om mediernas kris och papperstidningens död i våra dagar, men bilden är inte entydig. Även om upplagorna sjunker så ökar antalet trycksaksproduktioner. En trend som Vindspelet Grafiska märker av.

– Vi trycker magasin, kataloger, årsredovisningar, foldrar och broschyrer. Vi märker att antalet alster ökar och ser positivt på framtiden. Det kommer att produceras trycksaker under väldigt lång tid framöver, säger Tommy Dise, vd för Vindspelet Grafiska AB.

Vindspelet Grafiska har funnits sedan 2002 och startades av Jan Linusson och Peter Fäldt som samlade två generationer grafisk kompetens under ett tak. Tillsammans med duktiga grafiker och tryckare är Vindspelet idag ett dynamiskt fullserviceföretag inom grafisk produktion och trycksaksframställning.

Företaget har flera starka varumärken bland sina kundkonton. De jobbar till exempel mycket med Liseberg, Eton och Folkspel (Bingolotto). I början av mars i år flyttade de in i sprillans nya lokaler i Viared.

– Vi växer och våra förra lokaler blev för små helt enkelt. I och med flytten tar vi ett rejält språng ytmässigt och går från 1.500 till 6.500 kvm. Vi är ett renodlat arkoffsettryckeri och har inte utfört efterbearbetning själva tidigare. Men i de nya lokalerna har vi tillgång till Viareds Bokbinderi vägg i vägg. Det är ett komplett och modernt bokbinderi. Genom att ha allt på samma ställe blir vi mer konkurrenskraftiga, säger Tommy Dise.

Högre produktionskapacitet
Den nya fastigheten har byggts tillsammans med Fastmax Holding, ett fastighetsbolag som förvaltar fastigheter i Sjuhäradsbygden. Fastmax ägs av entreprenörerna Magnus Bengtsson och Krister Lundgren, två kända näringslivsprofiler i Borås. Förutom Vindspelet Grafiska rymmer lokalerna fler företag som ingår i samma ägarsfär. Efter nyanställningar kommer totalt ca 50 personer att arbeta i fastigheten.

I och med flytten har Vindspelet ökat produktionskapaciteten och nu gäller det att få alla processer att sätta sig i det nya huset.

– Vi har gjort stora investeringar och ligger i framkant. Utrustningen är uppdaterad och välunderhållen. Det vi behöver nu är fler säljare, vilket anställs löpande. Men duktiga säljare som kan branschen är inte lätta att hitta. Eftersom vi kräver en hög kompetensnivå hos våra medarbetare kan vi ge kunderna expertishjälp så att slutprodukten blir bästa tänkbara, säger Tommy Dise.

Förutom kvalitet är miljö en viktig bit som Vindspelet Grafiska satsar på.

– Precis innan flytten fick vi omcertifieringar av ISO 9001 och 14001.

Som ett miljömedvetet företag vill Vindspelet kunna Svanenmärka sina produkter. Något som blivit en riktig utmaning på sistone.

– Svanenmärkningen har skärpt kraven otroligt mycket för tryckerier. Men vi lyckades ändå få en omcertifiering i höstas, avslutar en nöjd Tommy Dise.