Ons 1 dec / År 39 / Nr 4 2021

Vision Finnslätten – stadsutveckling som möter morgondagens behov

Vi lever i en föränderlig värld. För bara fem år sedan talade man om vakanser bland Västerås fastighetsbolag. Idag finns det i princip inga lediga kontorsytor i centrala Västerås. Efterfrågan fortsätter att stiga i hela Västerås vilket tillsammans med en strävan om att locka världsledande företag och medarbetare har gjort att utvecklingen av Vision Finnslätten påbörjats.

Kungsleden har som Västerås största privata fastighetsägare ett stort och samhällsnära ansvar som möjliggörare av tillväxt. Västerås är dessutom ett av fyra prioriterade områden för Kungsleden. De andra tre är landets tre största städer Stockholm, Göteborg och Malmö. Att Västerås platsar bland landets största städer är inte konstigt med tanke på hur marknaden har utvecklats under de senaste åren.

Mer utrymme för kunskapsintensiva verksamheter
Utvecklingen av Vision Finnslätten är svaret på marknadens efterfrågan och borgar även för att Västerås i framtiden ska vara ett av Sveriges viktigaste stråk för industriell forskning och utveckling, utbildning och kunskapsutbyte.
Idag finns det ungefär 5000 arbetstillfällen i området Finnslätten, som domineras av verkstadsteknik och industrier. Men det är inte allt som finns i detta kreativa område. Faktum är att det mellan verkstäderna finns cirka 110.000 kvadratmeter stora rymliga kontorslandskap. I Vision Finnslätten planerar Kungsleden ännu större ytor för kunskapsintensiva verksamheter med bland annat forskning och utbildning som prioriterade områden.
– I ett framtida Finnslätten planerar vi bland annat för en mer omfattande utbildningsverksamhet. Det ska finnas allt från förskola upp till gymnasienivå, och därefter vidare till högskola och universitet samt internationella skolor. Det är en viktig förutsättning för att Västerås och Finnslätten ska vara attraktivt för framtidens topptalanger, säger Mats Eriksson, Kungsledens regionchef för Västerås-Mälardalen.
I utvecklingen av Finnslätten samverkar Kungsleden med bland andra ABB, Västerås stad, Mälardalens högskola, Northvolt, Bombardier och Westinghouse för att utveckla Västerås nya högteknologiska forskningsmiljö inom Finnslätten. Framtidens Finnslätten ska underlätta för de olika aktörerna på området att rekrytera de främsta inom sina respektive affärsområden.

Kan bli 40.000 arbetsplatser
Utvecklingen av Finnslätten är ett mångårigt och mångfacetterat projekt som kan resultera i att det skapas upp till 40.000 arbetsplatser i området, en markant ökning mot dagens 5000.
Det räcker dock inte att bara skapa ett kluster av nya toppmoderna ytor för högteknologiska verksamheter. För att området ska vara attraktivt måste det finnas ett utbud av skolor, fritidsaktiviteter, träningsmöjligheter med mera. Därför placerar Kungsleden hyresgästerna i centrum när det gäller den fortsatta utvecklingen.
– Vi har genomfört undersökningar bland anställda i området och fått reda på vad de verkligen vill ha i fråga om bland annat service. Inomhusgym och träningsmöjligheter hamnade högt på önskelistan och det har vi anammat då vi utvecklat Kungsleden Sportcenter, berättar Mats Eriksson vidare.

Kungsleden Sportcenter blir lite av en multiarena på flera tusen kvadratmeter med gym som drivs av Friskis & Svettis, dessutom en sporthall, bouleklubb och Korpenverksamhet med bland annat skate och parkour som öppnar senare i år. Ambitionen är att anställda på Finnslätten ska känna att området främjar hälsa och en sund livsstil, vilket i sin tur bygger en bra grund för produktiva arbetsplatser.
Vision Finnslätten avser utveckling av en helt ny stadsdel som ska ta Västerås in i framtiden.