Sön 26 maj / År 42 / Nr 1 2024

Vita Husen bidrar till att stärka framtidstron i Uddevalla

I hjärtat av Bohuslän och utefter natursköna Byfjorden byggs Vita Husen på Sundstrands terrasser. Med inspiration från den grekiska övärlden byggs 45 nyckelfärdiga villor i terrasser nästan inpå strandkanten. Området har ritats och planerats av Lars-Olof Axelsson och Uddevalla kommun i samarbete med arkitekt Gustav Zachrisson från Arkitekterna Krook och Tjäder.

Vita Husen är ett mycket välkommet tillskott i bostadskommunen Uddevalla. Projektet resulterar dessutom i ett fantastiskt boende i ett av Västsveriges bästa och mest prisvärda bostadsområden på Sundstrands terrasser. Det har resulterat i att många har råd, med en mycket blandad kundgrupp bestående av alltifrån barnfamiljer till pensionärer som resultat.
– Vi vågar tänka nytt och skapa något kreativt och annorlunda för framtiden, säger Lars-Olof Axelsson, initiativtagare till Vita Husen och vd på Sund Strand AB.

Drömmen förverkligas
Intresset för Sundstrands terrasser tog fart när Lars-Olof Axelsson stod och blickade ut över Byfjorden från den motsatta stranden, alldeles intill det bostadsområde han tidigare varit med och skapat för tolv år sedan.
– Skog, mark och en ofantligt vacker natur. Och vilken utsikt! Jag tänkte att det måste vi ta vara på och tillgängliggöra för en större målgrupp, minns Axelsson.
Idén till Vita Husen var född, men det tog över ett decennium innan drömmen kunde förverkligas. Efter många års förhandlingar och planeringsarbete togs så det första spadtaget – av självaste bostadsminister Stefan Attefall – 4 november 2013.
– De första villorna kommer att stå klara nu till försommaren, vi bygger nyckelfärdiga hus till fast pris i samarbete med Dala Trähus Entreprenad från Ljungskile, vilket betyder att de flesta som är med i byggnationen har lokal förankring vilket också är mycket positivt.
Med inspiration från grekiska övärlden har Lars-Olof Axelsson utvecklat stilrena vita hus som badar i solljus från morgon till sen kväll. Solljuset tas till vara fullt ut då villorna byggs i terrasser, alla kommer att kunna njuta av den fantastiska utsikten med terrasser i tre väderstreck. Husen uppförs alldeles intill strandkanten med 75 – 250 meter till badstranden.

Stärker Uddevalla som inflyttningskommun
Det verkar som om Uddevalla har fått ett uppsving i antalet inflyttningar. De första villorna redan uppförda, den första etappen är slutsåld och tidig vår påbörjas försäljningen av etapp 2 av 3. Lars-Olof Axelsson uppger att i etapp 1 kommer knappt hälften av kunderna från andra kommuner.
– Det geografiska läget med salta bad och bara några minuter i bil till E6:an och motorvägen till Tvåstad innebär att många som flyttar hit kan behålla sina arbeten i grannkommunerna och på ett smidigt sätt pendla. I de två tidigare projekten som jag varit inblandad i, om totalt drygt 90 villor, har drygt hälften kommit inflyttande till kommunen.
Lars-Olof kände tidigt på sig att Uddevalla skulle bli en inflyttningskommun.
– Redan då jag var med och utvecklade de första 32 villorna på andra sidan Byfjorden var intresset stort – människor flyttade redan då hit från andra kommuner och vi ser nu samma intresse för Vita Husen.
Vita Husen är ett mycket uppmärksammat och omtalat projekt som andas stark framtidstro. Det smittar av sig och hela Uddevalla tycks sjuda av optimism.
– Vi räknar med att ha samtliga villor på plats inom två år, säger Lars-Olof Axelsson, som även är lyhörd inför framtida möjligheter som kan bidra ytterligare till Uddevallas utveckling som attraktiv bostadskommun.