Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Volvo leder teknikskiftet och bygger en bättre morgondag

Volvo driver utvecklingen inom fordonsindustrin enligt devisen Building Tomorrow. Med hjälp av rätt teknik kan man bygga en bättre morgondag och det har Volvo strävat efter sedan företaget grundades 1926. Samma kraft styr fortfarande koncernen Volvo och de många dotterbolagen och siterna runtom i världen, däribland Volvo Construction Equipment (Volvo CE) i Braås.

Det senaste teknikskiftet omfattar digitalisering av samhällets processer. Allt fler tjänster finns tillgängliga över nätet och idag kan man nästan sköta det mesta i vardagen med hjälp av digitala verktyg. Inom industrin handlar det mycket om att digitalisera för att uppnå ökad produktion och smidigare flöden, skapa en bättre och säkrare arbetsmiljö samt att förfina produkterna med mer inbyggd teknik. Det anammades tidigt på Volvo CE i Braås.
– Volvo leder teknikskiftet inom fordonsindustrin i stort. För oss på Construction Equipment innebär det att vi ska vara ledande inom vårt område som omfattar utveckling och tillverkning av entreprenad- och anläggningsmaskiner. Vi ska inte bara ha den bästa och mest effektiva tekniken – vi ska sätta en ny standard för en global bransch, säger Jonas Lakhall, nytillträdd platschef på Volvo CE i Braås.

Från Braås till världen
Volvo CE är en stor arbetsgivare med cirka 1000 sysselsatta på den lilla orten Braås i Växjö kommun. Här tillverkas de stora gula dumprar som man ofta ser utmed vägarna vid om- och nybyggnationer, samt på större byggarbetsplatser där stora markområden ska förberedas för byggnation av nya fastigheter. Det rör sig om tuffa jobb i tuff terräng – och här är Volvos ramstyrda dumprar överlägsna.
– Våra dumprar anses vara de främsta i sitt slag, och fabriken här i Braås är samtidigt en av de mest moderna för den här typen av produkt, upplyser Jonas Lakhall, som tidigare varit verksam på Volvo CE i Arvika som bygger hjullastare.
I Braås finns den senaste teknologin och här testas nya produktionsprocesser som ska bidra till en ännu konkurrenskraftigare leverans – och samtidigt en bättre arbetsmiljö för alla som jobbar i fabriken.
Det finns många olika yrkesroller och kompetenser på Volvo CE i Braås. Tillsammans skapar de en helhet som behövs för att leda utvecklingen och bygga en ännu bättre produkt för framtiden – det handlar om att bygga en bättre morgondag. Just i Braåsfabriken handlar det om att leverera världens bästa dumprar samt de kringtjänster som behövs för att de ska förbli världens bästa.

Höga ambitioner på alla områden
Volvo CE har höga ambitioner för vidareutveckling av siten. Som en del i att vara framtidens högteknologiska och högproducerande fabrik men samtidigt ligga i framkant och bidra till ett hållbart samhälle har man i Braås satsat på en helt koldioxidfri produktion. Siten är därmed den första i sitt slag i världen. Redan 2014 belönades man med AB Volvos interna miljöpris.
– Vi har uppnått mycket goda resultat men samtidigt nöjer vi oss inte här. Vi ska fortsätta utveckla framtidens teknik och vi ska göra det utan att tära på naturens resurser. Det kräver att vi kan hålla en fortsatt hög innovationsgrad och inte minst att vi kan rekrytera de bästa inom branschen, säger Jonas Lakhall.
Volvo CE söker utveckla en mer effektiv och säkrare ramstyrd dumper och i skrivande stund testar man en eldriven och självstyrande dumper på Skanskas bergtäkt i Göteborg. Syftet är att bidra till utvecklingen av klimatneutrala bergtäkter, något som både Skanska och Volvo värderar högt. Efter de inledande testerna har det än en gång konstaterats att Volvos teknik kan bidra till en grönare framtid.