Mån 17 jun / År 42 / Nr 1 2024

Volvoåterförsäljare med hög tillgänglighet och kompetens

Wist Last & Buss är Nordens största privata återförsäljare av Volvo lastbilar och bussar med 19 anläggningar i Sverige, från Kiruna i norr till Mälardalen i söder, samt tolv i Norge. Ett område som expanderar starkt är Arlandaområdet.

Wist Last & Buss AB bedriver försäljning, uthyrning och service av Volvo lastbilar och bussar, även begagnade, samt försäljning av reservdelar. Företaget erbjuder även tjänster. Bolagen i koncernen omsätter totalt ca två miljarder SEK och har 550 anställda. Kunderna består nästan uteslutande av företag och offentliga förvaltningar, med allt från ett till flera hundra fordon i sin flotta.
Mats Karlsson Ek är VD för Wist Last & Buss Syd AB, som har en omsättning på cirka 500 miljoner och 150 anställda.
– Vi har geografisk täckning i Västerås, Avesta, Köping, Uppsala och Arlandastad, som är vår senaste etablering. Det är ett expansivt logistiknav där det finns ett kundbehov som gör att vi kan expandera ytterligare i området, säger han.
Mats Karlsson Ek tycker det är framgångsrikt att jobba med Volvoprodukter.
– Volvo har ett komplett produktprogram med ett brett utbud och varumärket borgar för säkerhet och miljö. Det stämmer väl överens med våra ledord: omtanke, tillgänglighet och kompetens.
Omtanken omfattar såväl kunderna och personalen som omgivningen. Tillgänglighet är ett nyckelbegrepp då det gäller för kunden att minimera stilleståndet för att upprätthålla lönsamheten.
– Vi finns tillgängliga från tidig morgon till midnatt och har även jourverksamhet, vilket gör att vi kan utföra akuta reparationer dygnet runt.
Företagets höga kompetensnivå gör att de även kan leda utbildningar.
– Vi har till exempel ett starkt tryck på våra kurser för yrkeskompetensbevis, vilket blir obligatoriskt för yrkesförare från och med den första oktober i år, berättar Mats Karlsson Ek vidare.

Tjänsterna allt viktigare
Att varje medarbetare alltid ska överträffa kundens förväntningar när det gäller omtanke, tillgänglighet och kompetens är en integrerad del av Wist Last & Buss affärsidé där tjänsterna blir en allt viktigare del av erbjudandet. Det handlar i många fall om att hjälpa kunderna att uppnå högre lönsamhet samt miljövinster. Ett exempel är Fuel Advice där chaufförerna lär sig att köra bränsleekonomiskt. Wist Last & Buss ger även tips och råd kring tekniska system för bränsleuppföljning.
För att kunna erbjuda så lönsamma lösningar som möjligt för kunden upprättar företaget gärna partnerskap med kunderna. Ett exempel, som skapar trygghet för kunden, är avtal för service och reparation till en fast månadskostnad.

Goda chanser att få jobb
En utmaning som motorbranschen står inför är att det idag råder brist på mekaniker och tekniker. Det är något som alla i branschen måste hjälpa till att råda bot på, enligt Mats Karlsson Ek.
– Vi måste sälja in till våra ungdomar att mekaniker och tekniker för tunga fordon har mycket goda chanser att få jobb och att de är attraktiva jobb.
För att få in fler mekaniker i branschen driver Wist Last & Buss en uppdragsutbildning tillsammans med Vilhelmina lärcentrum som i år enbart riktar sig till kvinnor. Det är en del i företagets jämställdhetsarbete att få in fler kvinnor i företaget och Wist Last & Buss garanterar provanställning för alla som blir godkända.