Lör 20 jul / År 42 / Nr 3 2024

Waco blir Weinig Service Center Sweden

I november uppgår Waco Jonsereds AB i moderbolaget Michael Weinig AG. Tillverkningen av höghastighetshyvlar och bandsågar förläggs till Tyskland, men serviceteamet stannar i Halmstad under varumärket Weinig Service Center Sweden.

Weinig är en världsledande tillverkare av maskiner åt hyvlerier och den träbearbetande industrin över hela världen. I sortimentet finns tunga kvalificerade hyvelmaskiner, bandsågar, automatiserad virkeshantering och tillbehör. Företaget erbjuder omfattande service- och systemlösningar – hela vägen till nyckelfärdiga anläggningar.

I Sverige har företaget sedan 20 år varit representerat av Waco Jonsereds AB i Halmstad, som tillverkat bandsågar och höghastighetshyvlar åt trävaruindustrin sedan 1918.

Under 2015 sker en stor omstrukturering av verksamheten då företaget helt går upp i Michael Weinig AG och tillverkningen förläggs till Tauberbischofsheim i Tyskland. Hyvelmaskinerna kommer att tillverkas av moderbolaget och lanseras under varumärket Hydromat, medan Raimann, en division inom Weinig som tillverkar lamellsågar, tar över tillverkningen av Wacos bandsågar.

Waco Jonsereds AB försvinner därmed som företag och varumärke. Men den starka kompetensen om maskinerna finns kvar i Halmstad där personalen kommer att ansvara för service och support för Wacos maskiner, nu som Weinig Service Center Sweden.

– Vår inarbetade know-how finns kvar och vår förhoppning är att kunderna fortsatt ska känna sig trygga med oss när vi nu går in i en ny fas och att vårt grundmurade rykte av att leverera högklassig service ska bestå, säger servicechef Björn Andersson och poängterar att största vikt läggs vid snabbast möjliga hantering av kundernas förfrågningar.

– Vi kommer att ge service och support för de maskiner som tillverkats under såväl varumärket Waco som under Weinigs varumärken. Fokus kommer att vara den svenska marknaden, men med tanke på att Waco levererat tusentals maskiner till kunder i mer än femtio länder utgår jag ifrån att vi kommer att lösa våra kunders problem oavsett var i världen de uppstår.

Utbildning av maskinoperatörer
Den största förändringen på servicesidan är att reservdelarna kommer att levereras från Weinigs centrallager i Tyskland. Förut har Waco haft ett eget reservdelslager på plats i Halmstad.

Återförsäljare av Weinigs maskiner i Sverige blir Sågspecialisten i Jönköping, som Weinig Service Center Sweden inleder ett fördjupat samarbete med.

– Jag räknar med att vi kommer att ta hand om driftsättningen av många nysålda maskiner, säger Björn Andersson.

Experterna på Weinig Service Center Sweden erbjuder även utbildning av maskinoperatörer på plats hos kund.

– Kunskapen och kompetensen om maskinerna finns givetvis kvar i vår organisation, där alla medarbetarna har väldokumenterad erfarenhet av maskinerna vi servar. Vi har även lång erfarenhet av kvalificerade utbildningar och kommer fortsättningsvis att köra utbildningar ute hos våra kunder, avslutar Björn Andersson.