Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Wapro bidrar till att förbättra kommande generationers förutsättningar

Stigande havsnivåer och extremväder kan inte längre avfärdas som problem i en avlägsen framtid. Klimatförändringarna är ett faktum och de medför markant ökade risker för översvämningar med förödande konsekvenser för såväl människor som miljö. Blekingeföretaget Wapro har en del av lösningen på ett av vår tids största problem.

Wapro har med olika tekniska lösningar redan förhindrat tusentals översvämningar genom åren och vet vilka risker som bör beaktas för att förhindra framtida problem. Att skydda människor och egendom är även tätt relaterat till att skydda miljön genom att man förebygger resursförstöring. Det handlar i slutändan om hur kommande generationers förutsättningar kan förbättras genom att satsa på rätt teknik idag.

Är med och räddar värden
Det finns en mängd användningsområden för Wapros produkter och sortimentet utvecklas konstant. På huvudkontoret i Karlshamn finns både utvecklingsavdelning och tillverkning av allt från backventiler för källare i privata hem till flödesregulatorer och styrsystem för det expanderande VA-nätet.
Kunderna finns världen över i en mängd olika applikationer – Wapros backventil WaStop finns till exempel installerad i bevattningssystemet på vingårdar i Kanada och säkerställer därmed en fortsatt hög kvalitet på skördarna där, och finns samtidigt monterad på i utloppet på dagvattenledningar i bland annat Sverige, Malaysia och USA för att förhindra översvämningar orsakat av stigande havsnivåer eller stormbyar.

Det finns oräkneliga exempel på hur WaStop räddar värden i en tid av klimatförändringar. Detsamma gäller för produkter i serierna WaBack, WaReg (flödesreglering), Fluidvertic virvelkammare och WaGate (reglering/styrning). I dagarna lanseras dessutom en helt ny serie för privatmarknaden, med lösningar som skyddar hemmet mot tillbakaflöden från avloppet.

Framtida behov spås ännu större
Enkelt uttryckt kan man säga att ju mer vatten som ska hanteras i samhället – desto större behov av Wapros lösningar. Dagvatten- och avloppshantering, hantering av problematik kring extremväder och stigande havsnivåer – Wapros expertis täcker alla områden.
– Våra produkter kommer alltid att behövas så vi spår en ljus framtid för vår fortsatta utveckling och tillväxt. Med tanke på hur klimatet ser ut idag, med extremväder som följd, så kommer även behovet av att kontrollera vattennivåer och flöden att öka, säger Torgny Larsson, vd för Wapro.
Wapros lösningar är bland marknadens mest pålitliga, är enkla att installera och kräver dessutom minimalt underhåll. Livstiden är 15 – 20 år, beroende på applikationsområde, vattenkvalitet och föroreningar. Inte undra på att världsmarknaden uppmärksammar teknikföretaget i Karlshamn när klimatdebatten hettas upp!