Fre 1 mar / År 42 / Nr 5 2023

Yilport expanderar i Gävle hamn

Turkiska Yilport tog över driften av Gävle hamn i maj 2016.
Och nu ska Sveriges tredje största hamn bli ännu större.
– Målet är att expandera och utöka våra tjänster i Gävle. Vi har kommit dit för att stanna, säger Yilport Nordics General Manager Eryn Dinyovszky.

Eryn Dinyovszky är uppvuxen i New Jersey men lämnade USA efter terrordåden den 11 september 2001 och har bott utomlands sedan dess.
– Jag åker över och hälsar på familj och vänner i bland men har inga planer på att flytta tillbaka. Kanske när jag pensionerat mig, säger hon och skrattar.

Globetrotter
De senaste 15 åren har hon bott i både Europa och Asien. Hon har studerat i Singapore, bott i Bremerhafen, Haag, Rotterdam, Göteborg, Oslo och Abu Dhabi.
För ett och ett halvt år sedan lämnade hon Abu Dhabi Terminal i Förenade Arabemiraten och fick en nyckelroll i starten av Yilports drift av Oslo nya och största hamnterminal Sjursøya. Eryn blev då chef för företagets nordiska del.
Sedan en tid tillbaka bor hon och familjen, man och en dotter, i Uppsala med närhet till Yilports två terminaler i Sverige – Stockholm Nord och Gävle hamn.

Olika kulturer möts
Som Yilports Nordic General Manager är Eryns Dinyovszkys uppdrag att hitta synergier mellan Yilports terminaler som bidrar till smart och kostnadseffektiv logistik för den nordiska marknaden.
– Att jobba som amerikan i Norden för ett turkiskt företag är lite speciellt. Turkarna är väldigt handlingskraftiga och vill göra saker snabbt medan svenskar och norrmän hellre sitter ned och diskuterar saker och ting länge och väl innan något händer. Själv befinner jag mig väl någonstans mittemellan, säger Eryn och fortsätter:
– Det gäller att vara flexibel i sitt tänkande och att ständigt vara beredd på förändring. Det är något man måste försöka känna av…

Vill expandera
Yilport är en del i Yildirim Group som startade sin verksamhet 1963. Yilport etablerades 2004, och har expanderat norrut under de senaste åren. Oslo, Gävle/GCT och nu även Stockholm Nord är centrala delar i satsningen på Nordeuropa och visar att företaget menar allvar med målsättningen att vara en av världens tio främsta hamnoperatörer 2025.
Yilport har i drygt två år varit huvudägare i Gävle containerterminal. I våras köpte man de återstående 20 procenten av aktieposten plus hela det kommunala bolaget Baltic Sea Gateway/BSG som främst hanterat skogs och trävaror i hamnen.
Hamnen i Gävle har vuxit rejält och har idag bland annat Sveriges tredje största containerhamn och cirka 1.000 fartygsanlöp årligen.
Yilport som har ett koncessionsavtal som löper under 30 år, har i praktiken tagit över det mesta av verksamheten i hamnen förutom Oljedepån som förser Arlanda med flygbränsle.