Ons 1 dec / År 39 / Nr 4 2021

Yrkesutbildningar med teknisk spets i Borlänge

Hushagsgymnasiets rektor Anna Torssander bytte bana mitt i livet.
För tio år sedan tog hon steget från industrin till skolans värld.
– Det är inte stopp i livet bara för att man väljer att gå en yrkesutbildning i gymnasiet. Det öppnar snarare möjligheter senare, säger hon.

Som rektor på Hushagsgymnasiet och Erikslundsgymnasiet i Borlänge ansvarar hon för cirka 500 elever och ett 80-tal lärare. Skolorna har sex gymnasieprogram och tillhandahåller dessutom yrkesutbildningar för vuxna.
Vid Hushagsgymnasiet går elever inom Bygg- och anläggnings-, Industritekniska, Restaurang- och livsmedels- samt VVS- och fastighetsprogrammet. På Erikslundsgymnasiet finns elever på El- och Energiprogrammet och Fordon o Transportprogrammet.
– Vi har satsat på att erbjuda kurser för högre behörighet på framförallt industritekniska programmet, men även elever på övriga program kan läsa detta (fysik, kemi och matematik) så att eleverna kan söka vidare efter gymnasiet och utbilda sig till exempelvis högskoleingenjörer, säger Anna Torssander som också framhåller bredden på skolans olika utbildningar.
– Vi har en bageri-utbildning som enligt branschfolk är bland de bästa i Sverige och där har vi satsat mycket på att lära sig hantverket från grunden. Inom restaurang och livsmedelsprogrammet finns även olika kockbildningar och vi driver både café och butik på skolan.

Vill hitta lösningar
På Bygg och anläggningsprogrammet finns en utbildning till det yrke som tidigare kallades för ”rallare”, något som idag heter järnvägstekniker.
– Vi har haft en hel del utbildningar för specialyrken och just den här utbildningen är eftertraktad både i Dalarna och utanför länet. Jag tycker det är viktigt att hitta lösningar för varje enskild individ. Visar det sig att man kommer in på fel utbildning så får man försöka hitta nya lösningar för att det ska bli bra, säger Anna Torssander.
Hushagsgymnasiet ligger nära Domnarvsvallen i centrala Borlänge, och många elever går också på LIU (Lokal Idrotts Utbildning) i någon vald idrott, och Anna Torssander upplever att stämningen på skolan är speciell. Mer som en arbetsplats än en traditionell skola.
– Visst är det en skola men det blir en speciell stämning när vi jobbar med yrkesutbildningar. Lärare och elever jobbar närmare varandra och det är inte så stora elevantal i klasserna.

”Ett roligt jobb”
Anna Torssander är sedan i somras rektor på Hushagsgymnasiet, Erikslundsgymnasiet och ansvarar även för en Yrkeshögskola som utbildar underhållstekniker inom industrin. Innan dess var hon biträdande rektor i tre år efter att ha börjat sin skolkarriär som lärare på ett yrkesprogram.
– Det är ett roligt jobb och en stor skillnad förstås jämfört med det jag gjorde tidigare inom industrin. Nu jobbar jag mot ett statligt och ett kommunalt uppdrag och har ansvar för en större organisation.