Lör 20 jul / År 42 / Nr 3 2024

Ystad IF Handboll – vital 90 åring står stark

Det råder ingen tvekan om att Ystad IF är av handbollselitseriens mest framgångsrika klubbar. Med anor sedan tidigt 1900-tal och snart 50 år på elitnivå talar klubben ett tydligt språk: vi är här för att stanna på topp.

Ystad IF har flera gånger blivit svenska mästare både på junior- och seniorsidan. Man har 39 aktiva lag i de olika seriesystemen samt även många boll- och lekgrupper som är för de allra minsta. Detta borgar för att återväxten säkras och man kan behålla sin plats i handbollens toppskikt även framöver.

Ny ungdomssatsning
Nyligen anställdes före detta handbollsspelaren och tränaren Jan ”Proppen” Karlsson för att driva utvecklingen vidare på juniorsidan. Han kommer även att följa de spelare som är potentiella A-lagsspelare och följa upp dessa i sin utveckling mot toppen.
Många av Jans sysslor innebär arbete med ungdomar, och han kommer även att hålla i nästa års så kallade Handbollscamp 2019. Där kommer man även denna gång bjuda in det ungerska ungdomslaget Tatabanya som man har ett utbyte med, och nästa år kommer även ett av ungdomslagen i Ystad att bli inbjudna till en stor turnering i Ungern.
Klubben arrangerar även föreningsläger för ungdomar på Skurups fina träningsanläggning som i år hade sammanlagt 400 deltagare med 50 ledare och 350 spelare på plats.
Fler projekt kommer att startas och ett annat är kollektiv styrketräning för ungdomar från 15 år och uppåt. Forskning visar att rätt träning i tidig ålder skapar bättre fysiska förutsättningar när man blir äldre, och handboll är en tuff kontaktsport som kräver bra styrka och uthållighet.

Anda av positivism
Ystad IF ser ut att gå en framgångsrik handbollssäsong tillmötes både för seniorer och ungdomar. Det finns en god support bland kommunens invånare och allt talar för fortsatt framgång då lagen är mer peppade än någonsin. De nya satsningarna på ungdomar tycks smitta av sig och sprida en anda av positivism genom hela klubben. Det ska bli spännande att se vart det tar vägen när slutspelen avgörs.