Ons 29 maj / År 42 / Nr 1 2024

Zäta – ett hotell i Östersund med rimliga priser och bra läge

Hotel Zäta har rimliga priser och ett mycket bra läge på Östersunds populära gågata. Här erbjuds boende i enkelrum, dubbelrum och stora fina familjerum med en god frukostbuffé som dukas upp varje morgon.

Hotel Zäta byggdes 1963 och under de 50 år som gått har hotellet haft olika skepnader. Sedan 2007 drivs och ägs hotellet av Janne Lindroth och till sin hjälp har han sex anställda.
– Vi är ett affärshotell med ett kanonläge på gågatan mitt i Östersund. Under veckorna har vi många affärsresenärer som gäster och på helgerna är det mycket norrmän. Det är många som kommer med pendeltåget som går mellan Trondheim och Östersund, berättar Janne Lindroth.

Nära till allt
Från Hotel Zäta har man ett bekvämt gångavstånd till det mesta som Östersund har att erbjuda i form av affärer, butiker, restauranger och pubar med mera. Dessutom går det snabbt att promenera till flygbussen och till tågstationen.
– Vi har också ett varmgarage som är mycket populärt, inte minst på vintern då man kan sätta sig i en varm bil på morgonen. En hiss går direkt från garaget upp till receptionen. Dessutom håller vi mycket bra priser och är 300-400 kronor billigare än de stora hotellen/kedjorna. Hos oss får man valuta för pengarna, säger Janne Lindroth.
Hotel Zäta har 32 rum och 60 bäddar samt konferensmöjligheter med 35 platser. Konferenslokalen är belägen högt upp med en fin vy över Storsjön och Östersund.
En trevlig lobbybar med öl, vin och läsk, kanske något lätt att äta.

Mycket att göra
Östersund är en stad där det händer mycket under sommaren och även under det övriga året. Från midsommar och fram till augusti strömmar semesterfirare till staden och Hotel Zäta.
– Den första veckan i juli är det Storsjöcupen i fotboll och då är det fullt med folk i stan och vid månadsskiftet juli-augusti är det Storsjöyran, som också är mycket populärt. I mitten av juli går Sankt Olofsloppet, en stafett som startar i Trondheim och går till Östersund vartannat år och vice versa nästa år, berättar Janne Lindroth.
På Storsjöyran i år framträder bland annat Ulf Lundell, Darin, Amanda Jenssen och Olle Ljungström.
I Östersund erbjuds också en mängd aktiviteter under vintern. Från Hotel Zäta är det bara 150-200 meter till Storsjöns is, där man kan hyra skidor och skridskor eller åka hundspann och häst och släde. Varje år arrangeras World Cup i skidskytte, vilket innebär att det är fullt med skidskyttar och gäster i Östersund vid månadsskiftet november – december.

Vårdar sina kunder
Janne Lindroth menar att det viktigaste när man driver ett hotell är att vårda den befintliga kundstocken.
– Det finns inget bättre än att ha många ”repeaters”, det vill säga folk som återkommer och bor hos oss år efter år. Av våra gäster är cirka 80 procent ”repeaters” och det är både affärsresenärer och turister. Inför till exempel Storsjöcupen är det många som bokar ett år före. Hotel Zäta har avtal med golfbanor och kan erbjuda paket med till exempel golf, restaurangbesök, spa-behandling och naturligtvis boende.