Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

Ola en mästare på att forma plåt – och expert på att fixa veteranfordon

Olas svets rep & design har vigt sitt liv åt den mekaniska delen av veteranfordon och att forma plåt.

Ola Larsson arbetar mycket med veteranbilar och har också egna som han ställer ut.

- Vi gör endast seriösa jobb och vårt mål är att alltid göra kunderna nöjda, säger Ola Larsson som har sin verkstad i Överkalix.

- Därför använder vi aldrig spackel och gör aldrig ett jobb vi inte vet att vi klarar av. Ola är specialiserad på att forma plåt och renovera veteranfordon och har mer än 20 års erfarenhet.

- Det är ett spännande jobb, att få arbeta med det man gillar bäst, säger Ola.

- Sedan har jag Willja som är 18 år här i min verkstad. Han går i skola och jobbar extra kvällar helger och under sommaren, säger Ola. Roligt med yngre förmågor som vill lära sig att handverks-skruva. Det annars svårt att få tag i personal när det gäller sådant här arbete.

Andra maskiner

Ola har funnit sig tillrätta med den mekaniska delen och förutom arbete med veteranfordon rycker han ut och reparerar olika maskiner.

- Vi hjälper Överkalix enda bageri (Bengt Olof-Olofssons bageri), där vi har all mekanisk underhåll, han är också en personlig vän till mig.

Formar tunnplåt

Det blir också mycket arbete med att forma tunnplåt.

- Tunnplåt formar vi efter kundens önskemål, säger Ola. Eftersom att vi är väldigt skickliga på att forma tunnplåt kan man exempelvis skicka in en gammal plåtdetalj eller skiss. Därefter formar vi en ny åt kunden. Vi gör även mekaniska renoveringar och motorrenoveringar, besiktningar för bilköp och bilförsäkring av veteranfordon.

Luckor och skyltar

Ola har många strängar på sin lyra och berättar att man fixar kakelugnsluckor, skyltar och balkongräcke. Olas verkstad i Överkalix har också tillgång både till varm och kallförråd.

- Här kan vi förvara kundens fordon. Dessutom har vi täckt-bil för transporter av fordon som ger oss möjlighet att hämta och frakta ert fordon på ett tryggt och säkert sätt.

Veteranutställning

Emellanåt besöker Ola och hans mannar olika veteranbils-utställningar och sedan fixar man också bilar innan dessa skall forslas till en utställning. Närmast väntar en bilutställning i Finland.

- Det finns alltid arbete för oss. Jag har varit nöjd sedan starten för 20 år sedan, säger Ola som inte har märkt av någon nedgång under själva pandemin-tiden.