Ons 21 feb / År 42 / Nr 5 2023

Lundqvist Trävaru: ”När marknaden är skakig så möter vi det med innovation och driv”

Under pandemin skapades en enormt hög efterfrågan på byggmaterial inom i stort sett alla kategorier. Bland de största var sågade trävaror, trall, plank och fasadträ. En så stor bygg- och renoveringsboom bland privatpersoner har kanske aldrig tidigare skådats. För Lundqvist Trävaru AB i Piteå innebar det en all-time-high i försäljning inom flera produktkategorier.

Jens Lundqvist, vvd Lundqvist Trävaru AB.

Innan någon hade hunnit återhämta sig från pandemin deklarerades krig följt av stora oroligheter i omvärlden. Material- och energipriser fortsatte att stiga, ränte- och boendekostnader steg också och det påverkade så småningom byggbranschen. Den byggboom som man sett under pandemin har nu lagt sig, och på många håll märks en stor nedtrappning.

– För många byggmaterial, bland annat virke, har priserna nu börjat pressas ner. Det kan leda till att det börjar byggas mer igen och att efterfrågan snart återgår till något som liknar det normala eller i alla fall det vi som leverantörer av byggmaterial är vana vid och kan anpassa oss efter, menar Jens Lundqvist, vvd på Lundqvist Trävaru AB.

Flera stora satsningar under 2023

På Lundqvist Trävaru ska flera större investeringar genomföras under första halvåret i år.

En av de största satsningarna omfattar hela organisationen samt alla funktioner inom den. Allt ska stöttas och vidareutvecklas med hjälp av ett helt nytt digitalt system som tagit flera år att utveckla.

– Det känns oerhört spännande att äntligen få sjösätta vårt digitaliseringsprojekt. Det blir i form av en helt ny digital plattform, som är nästa generation av det system vi lanserade redan 2014. Systemet är precis som sin föregångare utvecklat helt efter våra behov och våra funktioner, och omfattar även en 3D-plattform som vi ser fram emot att få visa upp under året, säger Jens Lundqvist. 

Lanserar nyckelfärdiga hus

Ytterligare en investering omfattar lansering av ett bredare erbjudande som utöver byggmaterial även omfattar nyckelfärdiga byggnader i trä. Det lanseras nu i delar av landet och till en början främst i norra Sverige.

– Att erbjuda nyckelfärdiga byggnader är en viktig investering för oss, och är också vårt svar på marknadens efterfrågan. När marknaden är skakig så möter vi det med innovation och driv. Vi rustar vår organisation för framtiden men följer samtidigt noggrant hur marknaden utvecklas, understryker Jens.

Efter den initiala lanseringen av nyckelfärdiga hus i den nordligaste delen av landet är ambitionen att vidareutveckla konceptet för storlansering över hela Sverige.

Väljer att vara offensiva

Lundqvist Trävaru är ett långsiktigt och stabilt företag med god ekonomi. Arbetssättet är mycket kundanpassat och vi har en hög nivå av kundnöjdhet, enligt Jens Lundqvist. Som avslutning sammanfattar han framtidsvisionen:

– För oss är det oerhört viktigt att vi kan fortsätta skapa värden även under lågkonjunktur. Allt vi satsar på nu gör oss till en ännu starkare leverantör när det väl vänder. Och att det vänder det vet vi eftersom vi har bevittnat många upp- och nedgångar under åren. Vi väljer att vara offensiva i hur vi bemöter den stundande lågkonjunkturen och fortsätter investera som planerat. Det är en del i vår strategi där vi vill vara en pålitlig och prisvärd partner som ständigt strävar efter att förenkla byggandet för människor.