Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Tornedalen sjuder av innovationsrikedom och nya möjligheter

När Sverigekartan ritas om ligger Tornedalen precis rätt till. Det har man uppmärksammat i Pajala och Övertorneå kommuner, som tillsammans driver satsningen Hej Hemby för att underlätta inflyttningen till de två kommunerna.

Tornedalen är ett paradis för den som söker en sundare och lugnare livsstil med naturen som vardagsrum. För det är verkligen något alldeles speciellt med att bo i Tornedalen. Det är en region som präglas av naturrikedom, som är perfekt för ett rikare och mer fritt liv med ett lugnare tempo – och som samtidigt sjuder av innovationsrikedom och nya möjligheter.

Pajala och Övertorneå ligger i den östra delen av destinationen Swedish Lapland och angränsar till Finska Lapland, här finns det gott om plats för tillväxt. Det är en stor geografisk yta, men än så länge med få invånare. Här finns ingen trängsel, men däremot landets lägsta arbetslöshet, attraktiva boendemöjligheter, bra kommunikationer och massor av spännande jobb.

Hej Hemby hjälper till att hitta rätt

Hela Tornedalen är attraktiv, men än så länge är det Pajala och Övertorneå som driver samarbetet Hej Hemby för att visa upp regionen som attraktiv för inflyttning. Genom initiativet samlas kommunernas resurser för att möta och guida potentiella nya invånare rätt.

Det finns en rad olika saker man kan få hjälp med, allt från att söka bostad till att hitta rätt när det gäller studier.

– Att flytta till en ny plats är en stor företeelse och allt vi kan göra för att underlätta processen är värdefullt, säger Johanna Funck, som är projektkoordinator för Hej Hemby i Pajala.

På Hej Hembys hemsida samlas mycket information om hur det är att leva och bo i Tornedalen året om, men även kring studier, arbete och bostäder. Bland annat så kan man söka lediga hus att hyra.

Det senaste är att ödehus som behöver fyllas av nytt liv listas på hemsidan. Ett perfekt tillfälle för den som vill skapa en ny livsstil, kanske renovera lite och bygga ett rikare liv i norr.