Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Assemblin EL – en modern 100-åring med fokus på personal och framtid

Assemblin El startades i Örebro i början av 1900 talet och finns på runt 70 orter och har cirka 3000 anställda runt om i landet.

Assemblin EL AB är en ledande aktör inom sin bransch i Sverige och för några år sedan etablerade de sig i Kristianstad, där de bland annat bidragit till några välkända byggnationer. Bolaget har sina rötter i ett över 100 år gammalt familjeföretag och något som lever kvar än idag är deras vurmande för personalen och fokus på framtiden.

Assemblin El startades i Örebro i början av 1900 talet. Idag är bolaget en helhetsleverantör inom el och energi som finns på runt 70 orter och har cirka 3000 anställda runt om i landet.

– Jag tror att en stor anledning till att vi har funnits såpass länge och är så framgångsrika är vår personalpolitik. Vi härstammar från ett litet familjeföretag och vi har försökt behålla den känslan inom bolaget. Hos oss är varje anställd en enskild person och inte ett anställningsnummer, säger Assemblin Els filialchef i Malmö Niclas Nilsson och tillägger.

– Personalen är den enda resurs vi har, så är det. Utan nöjda medarbetar är det väldigt svårt för ett tjänsteföretag att få nöjda kunder.

Hur gör ni för att personalen ska trivas?

– Det handlar om flera saker. För det första ser vi till att de anställda har möjlighet att utvecklas inom bolaget. För det andra arrangerar vi en del sammankomster för personalen och poängterar att det är okej att ha trevligt på jobbet. För det tredje ser vi till att personalen har bra utrustning i form av arbetskläder, verktyg och fordon. Och tillsist är vår målsättning att en medarbetare aldrig ska bli varslad, om någon slutar ska det vara på eget bevåg. Att ta till varsel under tuffa tider är något vi enbart gör som absolut sista utväg, säger Niclas Nilsson.

Assemblin El utför allt ifrån de vanligaste och enklaste servicetjänsterna till de mest avancerad lösningarna inom sitt område. De är också väldigt kompetenta inom industriella lösningar. Något som är relativt nytt inom bolaget, sett till deras över 100 år långa historia, är verksamheterna inom installation av laddningsinfrastruktur och anslutning av solceller till elnätet.

– Verksamheterna inom laddningsinfrastruktur och solceller är ett resultat av att vi ständigt fokuserar framåt och återinvesterar våra pengar för att utveckla bolaget, säger Niclas Nilsson.

År 2017 etablerades Assemblin El i Kristianstad och sedan dess har de bland annat varit med och byggt shoppingcentret C4 och Sånnaskolan i Åhus.

– Vi har hela tiden fokuserat på att växa i en stabil takt och uppnå långsiktig lönsamhet. Vi vill vara etta eller tvåa på orten, storleksmässigt, och där är vi idag, säger Niclas Nilsson.

Vad är företagets målsättning framöver i Kristianstad?

– Att vara bäst i klassen och fortsätta utveckla bolaget på alla punkter. Grön teknik är ett område som kommer utvecklas särkilt mycket de kommande åren, säger Niclas Nilsson.