Sön 19 maj / År 42 / Nr 1 2024

Bästa och mest kostnadseffektiva lösningen för tunnhåriga

Det finns en mängd produkter på marknaden som utlovar ett tjockt och fylligt hårsvall, men den verkliga effekten av dessa varierar kraftigt. Hårväxt har mer med arv och gener att göra, än med dyra kosmetiska preparat. Det finns emellertid en metod som verkligen ger synbara resultat, och det är scalp micropigmentation, SMP.

Hårväxt har mer med arv och gener att göra, men det finns en metod som verkligen ger synbara resultat, och det är scalp micropigmentation, SMP

Scalp micropigmentation, det är förvånansvärt få som känner till begreppet, trots metodens fantastiska och flerfaldigt bevisade resultat världen över. Metoden har utvecklats ur samma princip och teknik som används för att göra klassiska tatueringar, och innebär att färgpigment injiceras i och runt hårsäckarna vilket då gör att det ser ut som att man har mer hår än vad man har.

En av världens främsta SMP-artister

I Sverige är det Eskilstunaprofilen Billy Chamoun, finalist i Meeting of minds senaste utmärkelse av världens bästa SMP-artister, som initialt till stor del har introducerat och vidareutvecklat tekniken i Sverige och Norden.

Billy berättar inledningsvis om sin resa som började under 2017, när han för egen del sökte en lösning på den upplevda problematiken med att bli tunnhårig. Han fann då att SMP-tekniken var mycket skonsammare, säkrare och framförallt mer framgångsrik med bättre resultat än exempelvis sedvanlig hårtransplantation.

– Eftersom var tredje svensk är tunnhårig så finns det enbart i Sverige en enorm potential för metoden, konstaterar Billy, som anses vara en av världens främsta på området. Att han även fick utmärkelsen vid konferensen Meeting of minds i England i fjol är något som lyfter både honom och verksamheten ytterligare.

 – Det är en helt fantastisk känsla. En dröm och ytterligare en milstolpe uppnådd. Att få äran att representera Sverige i scalp micropigmentation och vara bland de bästa i världen inom ämnet är en helt obeskrivlig känsla, säger han.

Marknadsledande i Norden

Billy etablerade Scalpkliniken 2017, och var då en av de första i Sverige som kunde erbjuda SMP. Idag är Billys verksamhet marknadsledande i Norden. Med åren har han lyckats bygga upp ett franchisekoncept som möjliggör etablering av nya kliniker över hela Sverige. Billy står dessutom själv för en stor del av den utbildning på 3,5 månader som alla franchisetagare får.

– Vi har hittills haft över 6 000 klienter som besökt oss här på Scalpkliniken, berättar Billy. När jag skulle starta min verksamhet var i princip alla i min omgivning emot det, och jag fick höra att det aldrig kommer att fungera i Sverige. Det känns oerhört bra att ha rott i land det jag åtagit mig, och det viktigaste är att se glädjen hos alla vi lyckats hjälpa under åren.

Kan hjälpa fler

SMP är en metod som är betydligt mer kostnadseffektiv än exempelvis hårtransplantationer. Tekniken skulle till exempel fungera mycket bra för människor som lider av håravfall till följd av olika sjukdomar och behandlingar.

– Det handlar om mycket mer än det estetiska, det handlar om välbefinnande och hälsa i allmänhet, menar Billy.

Det är egentligen ganska självklart. Känner man sig inte fin kanske man undviker att gå ut, och en negativ spiral sätts igång med ohälsa och mentalt lidande som följd. Därför bör landstingen i Sverige se över möjligheterna med att anlita SMP-artister till förmån för sina patienters hälsa.

Påbörjat en expansionsresa

Billy har skaffat sig flera certifikat under åren och tack vare det stora antalet klienter har Bishop USA, ett världsledande märke inom SMP, gått in som full sponsor av Billys verksamhet.

Scalpkliniken finns sedan årsskiftet 2023/2024 i Örebro, Västerås, Kalmar, Stockholm och Göteborg. Framåt kommer Billy även att hålla utbildningar och utföra behandlingar i andra länder, som ett led i en expansionsresa som inleddes för ett par år sedan. Han ser mycket ljust på framtiden och uppmanar alla som bär på en unik idé att lyssna inåt och våga satsa.