Fre 27 maj / År 40 / Nr 1 2022

30 år med After Shave och Galenskaparna

After Shave och Galenskaparna firar 30-årsjubileum 2012 och jubileumsföreställningen kommer att äga rum den 11 september på Lorensbergsteatern.
Grunden till komikergruppens framgångssaga lades på Chalmers Tekniska Högskola 1979 då Knut Agnred, Peter Rangmar, Per Fritzell och Jan Rippe började sjunga ”barbershop”. Och här träffade de trubadurerna Claes och Anders Eriksson.

Claes Eriksson och Kerstin Granlund hade hållit på med studentspex en hel del och med denna blandade kompott i bagaget bestämde sig gruppen för att sätta upp sin första revy som fick namnet ”Skruven är lös”.
Inför en fullsatt Stenhammarsal i Göteborgs Konserthus den 11 september 1982 gjorde gruppen succé och After Shave och Galenskaparna blev ganska snart en lysande stjärna på den svenska kultur- och nöjeshimlen.
Affärstidningen Näringslivs utsände träffar Jan Rippe och Knut Agnred för en intervju på Lorensbergsteatern en kall februaridag.
– Vi tyckte om att arbeta ihop och framför allt tyckte publiken om föreställningen, Vi bestämde oss för att fortsätta jobba ihop ett tag och nu har det blivit 30 år, konstaterar Jan Rippe.
Vad är då roligast? Att stå på scen eller spela in långfilmer och TV-serier?
Jan och Knut svarar med gemensam röst:
– Live på scen slår det mesta. Här får man omgående ett kvitto på om man har lyckats och kommunikationen med publiken är obetalbar. Vid filminspelningar består väldigt mycket av tiden av att vänta medan TV-inspelningar är något mitt emellan live-show och filminspelning.

Många framgångar
After Shave och Galenskaparna har haft många och stora framgångar genom åren. ”Stinsen brinner” är den största publiksuccén på scen och ”Macken” är den i särklass största TV-framgången. Det sista avsnittet sågs av 3.672.000 tittare, vilket motsvarar 44 procent av Sveriges befolkning.
Den största filmframgången är ”Leif”.
– Här låg vi steget före verkligheten då filmen handlade om mutor i det lilla samhället Rotum, som är mutor baklänges. Ett tag efter premiären kom den omtalade Borforsskandalen fram i ljuset, säger Knut Agnred.

Lorensbergsteatern är hemmaplan
Lorensbergsteatern är After Shaves och Galenskaparnas ”hemmaplan” och här har gruppen alla sina premiärer. Men alla större scenframställningar spelas också i Stockholm och där har populariteten ökat markant.
– Sedan länge turnerar vi även med ”best in show” över hela landet på konserthus, krogar och teatrar, berättar Knut och Jan.
Göteborg och Lorensbergsteatern kommer dock alltid att vara basen för After Shave och Galenskaparna.
Knut och Leif vill gärna lyfta fram Pernilla Wagnborg och alla hennes kollegor, som arbetar hårt på Lorensbergsteatern med alla föreställningar på kansliet och bakom scenen.
– Pernilla och hennes stab gör ett jättejobb och utan dem skulle verksamheten överhuvudtaget inte fungera, säger Knut och Jan.

Minns premiären
Pernilla Wagnborg minns mycket väl när den första föreställningen av ”Stinsen brinner” sattes upp på Lorensbergsteatern.
– Ja, det var succé direkt och föreställningen gavs hela 262 gånger innan den flyttades till Stockholm. När gruppen sedan återkom till Lorensbergsteatern för att sätta upp ”Grisen i säcken” så kändes det som att komma hem för dem. Tänk vilken fördel det är att ha en egen teater, säger Pernilla Wagnborg.