Mån 15 apr / År 42 / Nr 1 2024

3M – över 100 års utveckling ligger bakom dagens lösningar inom Health Care

Dagens 3M är ett globalt multidisciplinärt företag med verksamhet i över 60 länder. 3M utvecklar och tillverkar nyttogörande produkter för användning inom i princip alla marknadssegment. Med över 50 000 olika produkter är 3M i allra högsta grad heltäckande, man levererar allt från sjukvårdsartiklar till kontorsmaterial.

Ambitionen är således att ta hand om en hel sfär av behov hos kunden, där 3M erbjuder något som alla någon gång kommer att använda och behöva. Det handlar helt enkelt om ett engagemang där 3M levererar produkter som tillför nytta och gör vardagen enklare för användaren.

Stora inom Health Care – Micropore™ 50-årigt exempel
De två största affärsområdena för 3M är Health care och tillverkande industri. Inom Health care samarbetar 3M med hela hälso- och sjukvården, veterinärvården samt tandvården. Inom sjukvården erbjuder 3M ett mycket brett sortiment av förbrukningsvaror som förband, plåster och ett omfattande spektrum av kirurgisk tejp, bland annat.
I år är det 50 år sedan 3M lanserade den kirurgiska tejpen Micropore™. Då, 1960, var det en helt unik uppfinning som patenterades av Frank Copeland, efter att han löst det komplexa problemet om hur tillräckligt med häftämne kunde appliceras på tejpen så att den fortfarande kunde släppa igenom syre och samtidigt släppa ut fukt, dvs. ha förmågan att låta huden andas.
Micropore™ tog sjukhus och kliniker med storm, eftersom den inte rev loss hud, som andra produkter gjorde när de togs bort, och den tillät huden att andas på ett normalt sätt. Dess hudvänliga fästegenskaper har gjort Micropore™ så banbrytande att den än idag är marknadsledande inom sitt område.
– I samband med apoteksbranschens omreglering har vi satsat på att skapa större varumärkeskännedom kring Micropore™, berättar Jeanette Charpentier, marknadschef. Det är en versatil produkt som används inom hela sjukvården samt veterinärvården. Vi vill göra produkten mer tillgänglig på konsumentmarknaden och hoppas därför på fler avtal med apotek runtom i landet.

Med potential att vidareutvecklas
Cavilon™ är ett annat exempel på ett produktsortiment som nått global framgång. Med 3M Cavilon™ No Sting Barriärfilm och Cavilon™ Barrier Cream kan man behandla och förebygga hudskador på intakt och skadad hud. Inom den offentliga sjukvården i Sverige används produkterna brett för att behandla och förebygga trycksår, samt även som hudskydd.
– Cavilon™ är ett sortiment som kan vidareutvecklas, konstaterar Jeanette. Marknaden växer snabbt, och vi vill kunna täcka in alla behov här, speciellt inom hemjukvården för äldre och cancersjuka.

Forskning och utveckling centralt – sedan 100 år tillbaka
Ett växande kundsegment inom Health care är estetisk tandvård, där 3M erbjuder en rad olika produkter som uppskattas av tandläkare världen över. En nyhet är den näst intill osynliga tandställningen Incognito™ som sitter på insidan.
– Tandreglering är ett växande område, eftersom ett vackert leende förknippas med hälsa och framgång. Den moderna människan förutsätter en förstklassig vård för att få vackra tänder. Vi lyssnar på marknaden och därför utvecklades Incognito, förklarar Jeanette Charpentier.
De individuellt tillverkade fästena är utformade i tunt guld för maximal patientkomfort. Eftersom tandställningen sitter på baksidan av tänderna undviks synliga skador på framsidan. Det låter high tech, och det är det också. 3M är en nytänkande koncern som redan för 100 år sedan drevs av innovationskraft och snillrikhet.