Mån 6 dec / År 39 / Nr 4 2021

3N – en enklare väg mot målet

Helsingsborgsföretaget 3N Produkter AB levererar förädlad potatis och rotfrukter till storköksgrossister och livsmedelsindustrin. Tack vare långsiktiga investeringar, ett miljö- och kvalitetsinriktat tankesätt med noga utvalda råvaruleverantörer har 3N Produkter vuxit till Sveriges ledande företag inom branschen.

3N Produkter är i grunden ett familjeföretag, etablerat 1979 i Teckomatorp. Redan då var verksamheten inriktad på skalad potatis framställd på innovatören Tord Nestenius skalmaskiner. 1997 flyttade man in i nya lokaler i Helsingborg och har idag efter flera tillbyggnader 8 000 kvadratmeter till sitt förfogande.
Försäljningen uppgår till ca 22 000 ton/år varav ca 19 000 ton produceras på fabriken i Helsingborg.

Kvalitet och miljömedvetenhet
Kvalitet, miljömedvetenhet och leveranssäkerhet är ledord som genomsyrar all verksamhet för 3N Produkter. I sortimentet finns förutom råskalad, tärnad, strimlad och skivad potatis även råskalade rotfrukter och lök. Eftersom ingenting förkokas behåller råvarorna sina ursprungliga näringsvärden och slutkunden får också därmed ta del av näringsriktig mat av hög kvalitet.
3N Produkters kunder är grossister, som i sin tur förser bl.a. skolor, äldreboenden och sjukhus samt restauranger och hotell med de förädlade råvarorna. Med tanke på slutkundgruppen är det extra viktigt att råvarorna behåller sina näringsvärden och höga kvalitet. 3N Produkter levererar enbart färskvaror, med en hållbarhet på drygt en vecka efter packning.
– Vi respekterar och tar tillvara på råvarorna så att de levereras så färska som möjligt. Service och flexibilitet är viktigt för oss, ofta är det väldigt kort tid mellan beställning och leverans, ibland handlar det om minuter, berättar VD Jörgen Johansson.

Fokuserar på produktutveckling
3N Produkter är idag Sveriges största potatisskaleri. Produktutveckling utgör en stor del av verksamheten, bland flera goda nyheter kan favoriten Hasselbackspotatis nämnas.
– Med en egenutvecklad processteknik kan vi leverera denna välkända klassiker som uppskattas över hela landet. Framöver kommer vi i allt större utsträckning kunna erbjuda vårt moderbolag Avikos sortiment på den svenska marknaden. Redan idag kan vi erbjuda pommes frites, gratänger och bakpotatis etc.som komplement till vårt råskalade sortiment, berättar Johansson vidare.
3N Produkters råvaror kommer i huvudsak från sydsvenska och danska odlare. Man försöker att i största möjliga utsträckning välja närodlade råvaror och i sortimentet finns även KRAV-märkta produkter. Huvuddelen av 3N Produkters produktionsavfall blir till biogas, och man bidrar därmed ytterligare till det långsiktigt hållbara samhället. Det känns faktiskt mycket bra att tanka bilen med sitt eget potatisavfall avslutar Jörgen johansson.

Kort om Aviko Norden
3N Produkter i Helsingborg är tillsammans med Skal-Mans Potatis i Halmstad och Farmaren i Laholm en del av Aviko Norden, som i sin tur är en del av den holländska Aviko-koncernen med totalt 3 500 anställda. Aviko grundades redan 1962, och är idag en av världens främsta leverantörer av förädlade potatisprodukter med representation i 77 länder.