Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Aktiv samhällsbyggare skapar hållbart boende i Kalmar – nytt bostadsområde på gång!

Attraktiva bostäder med hög komfort, bostäder som håller för livets olika skeden och ett engagerat och drivet förvaltande med fokus på nytänkande – Riksbyggen står för allt detta. Samtidigt har man som aktiv samhällsbyggare ett bredare perspektiv, där Riksbyggen har för avsikt att skapa hållbara boende- och samhällsmiljöer där människor kan förverkliga sina drömmar och samtidigt leva i samklang med den omgivande miljön. Denna ambition är påtaglig i Riksbyggens nya bostadsområde Berga Strandpark i Kalmar.

Riksbyggen har värnat om hållbarhet sedan starten för 70 år sedan. Hela koncernens kunskap och erfarenhet har samlats för att bygga upp Kalmars nya, moderna bostadsområde Berga Strandpark. Husen andas nytänkande och hållbarhet helt igenom, vilket genomsyrar projektet från skiss till materialval.
Lägenheterna uppfyller naturligtvis de höga krav som ställs idag gällande tillgänglighet, energiförbrukning, ljudisolering och ljusinsläpp.
– Genom att vi satsat på öppna planlösningar tillvaratas ytorna på bästa sätt samtidigt som det borgar för låg energiförbrukning med god genomströmning, förklarar byggchef Anders Ihse.

Det bästa av allt i Berga Strandpark
Man kan faktiskt säga att Berga Strandpark förenar det bästa av allt – hög komfort, bra miljötänk och bästa tänkbara läge. Närheten till havet gör Berga Strandpark ännu mer attraktivt, samtidigt nås stadskärnan på några minuter.
– Markområdet i Kalmars nya stadsdelspark har varit aktuellt för bebyggelse under många år och nu ser vi verkligen fram emot att förverkliga projektet. Berga Strandpark är ett bra exempel på hur vi som rikstäckande fastighetsägare förenar olika kunskaper inom vår egen organisation och där vår vision tydliggörs – att skapa rum för hela livet.
I den första etappen byggs 39 lägenheter i två bostadsrättsföreningar. BRF Strandparken är med sina 30 lägenheter ett flexibelt boende som passar alla målgrupper. BRF Solen med sina nio radhuslägenheter erbjuder större bostadsytor med trädgårdstäppa och uteplatser i söderläge, perfekt för den växande barnfamiljen, som exempel.
– Vi har många järn i elden, samtidigt som vi bygger upp Berga Strandpark så projekterar vi även i norra Kalmar. Vi har dessutom beslutat oss för ytterligare en kraftansträngning då vi har för avsikt att renovera tusentals lägenheter i regionen, berättar Anders Ihse vidare.

Hållbara boenden för alla
Det startade i Göteborg för 70 år sedan då Riksbyggen hade 142 centralt belägna lägenheter klara för inflyttning. Idag är Riksbyggen ett av landets ledande fastighetsbolag med en heltäckande tjänsteportfölj som omfattar allt från nyprojektering, renovering och restaurering till drift, boendeservice och förvaltning.
Ambitionen är att skapa attraktiva och framförallt hållbara boenden för alla – möjligheter för människor att bo tryggt och komfortabelt till ett rimligt pris. Det har man också lyckats bra med. Därtill stödjer Riksbyggen även forskning och utvecklingsarbete inom bl.a. arkitektur, byggnadsteknik, energiförsörjning och miljövård i det grundläggande syftet att även i fortsättningen aktivt bidra till en hållbar utveckling.