Mån 15 apr / År 42 / Nr 1 2024

Alvesta Taxi – en aktör att räkna med för samhällsutvecklingen i Kronoberg

Flygtaxi, färdtjänst, företagsresor, turistverksamhet, expressgodstransporter och nu senast taxi till tåget – Alvesta Taxi har många ben att stå på och tryggar därmed också goda tillväxtmöjligheter för framtiden. Som en del av Sverigetaxi och Flygtaxi har Alvesta Taxi rikstäckande uppdrag, och man ansvarar även för all bokning som görs via Sverigetaxi i Kronobergs län.

Det händer mycket i det anrika företaget Alvesta Taxi just nu. Verksamheten har funnits länge med anor som går tillbaka till början av 1900-talet. Sedan 1970 ägs företaget av makarna Barbro och Kurt Johansson, med nuvarande VD Mikael Johansson och Peter Gustavsson som delägare sedan 2005.
– Jag är uppvuxen i den här verksamheten och det kändes därför naturligt för mig att fokusera på en karriär inom branschen, berättar Mikael Johansson. Vi har sett en sund tillväxt under de senaste åren och har tack vare vårt stora kontaktnät fullt upp hela tiden. Våra fordon står aldrig onyttjade, vi finns till för våra kunder och ställer upp med speciallösningar när det behövs. Vi hjälper till att sy ihop hela resan från start till slutdestination, det är vår styrka.

Uppdrag med helhetsansvar
Trygghet, enkelhet och pålitlighet är viktiga mervärden som alla kunder värdesätter. Som en del av Flygtaxi har Alvesta Taxi ett rikstäckande uppdrag med helhetsansvar. Det betyder att Alvesta Taxi tar hand om hela resan från bokning, taxi till flyget och därefter ser man till att resenären når sin slutdestination.
Företaget har ett 30-tal fordon från ordinarie taxibilar för upp till åtta resenärer till turistbussar med full komfort och plats för 49 resande. Detta gör Alvesta Taxi till en mångsidig aktör med resurser för att ta sig an olika typer av uppdrag. Varje år anordnas exempelvis en eller ett par längre bussresor till populära destinationer i Europa. Alvesta Taxi ser då till att allt klaffar, från avresa till hotellvistelse och evenemang.
– Vi har mycket på gång. Vi erbjuder också transport av expressgods. Vi har med andra ord mycket olika typer av uppdrag och det gör oss naturligtvis mindre sårbara när marknaden förändras.

Viktig del av regionen
På Alvesta Taxi arbetar man kontinuerligt med kvalitets- och miljöfrågor. Ett sätt att värna om miljön är att alltid ha tillgång till senaste tekniken för reseplanering och navigering. Dessutom väljer man miljöfordon vid varje uppgradering och nyinvestering sedan en tid tillbaka.
– Vi ser oss som en viktig del av regionen och som en aktör att räkna med för samhällsutvecklingen här i Kronoberg.
Den största delen av verksamheten omfattas av Flygtaxi- och Sverigetaxikonceptet. Nu har man även lanserat i princip samma produkt fast med inriktning på tågresor, dvs. taxi till tåget.
– I dagsläget kör vi upp till 300 flygresenärer per vecka till och från Småland Airport. Motsvarande siffra för taxi till tåget är ca en tiondel av detta, men vi ser att tjänsten har en mycket stark tillväxtpotential framöver i takt med att allt fler upptäcker den, konstaterar Mikael Johansson som avslutning.