Lör 13 apr / År 42 / Nr 1 2024

Anrika Sandström hör till toppskiktet av svenska fritidsbåttillverkare

I den lilla byn Norrlångträsk utanför Skellefteå tillverkar Sandström Innovation AB fritidsbåtar och traditionella norrländska badtunnor som levereras till en rikstäckande marknad. Dessutom har man inom koncernen kunskap och erfarenhet för att leverera jord-, mat- och vinkällare i modern tappning. Verksamheten drivs idag av andra generationen Sandström, två familjer med starkt engagemang för att driva den anrika verksamheten vidare med en hel del nytänkande och tillämpning av modern teknik.

När Sandström etablerades i början av 1960-talet var verksamheten uteslutande inriktad på byggnation av fritidsbåtar. Den första modellen var en roddbåt i fyrametersklassen och därefter ökade både volymerna och antalet modeller. Så föddes varumärket Uttern, som efter hands växte och blev framstående på marknaden av svenska fritidsbåtar med allt från praktiska rodd- och motorbåtar till sport- och kabinbåtar.
År 1996 såldes varumärket och tillverkningen av Utternbåtarna till Brunswickkoncernen, som år 2000 flyttade produktionen till Skelleftehamn. Sandström riktade då in sig på att tillverka plastdetaljer, och konceptet blev så lyckat att verksamheten fortsatte expandera på den nya banan. Företaget började återigen tillverka båtar och vidgade sortimentet till att även omfatta nischprodukter som badtunnor, jordkällare, våtrumsgolv och balkonger.

Behåller fästet på födelseorten
Idag räknas Sandström som en av landets större tillverkare av fritidsbåtar med ett femtontal olika modeller. Trots den starka tillväxten så har Sandström valt att behålla prägeln som familjeföretag och fortsätta driva utvecklingen lokalt i Norrlångträsk.
Kapaciteten ligger idag på ca 1000 båtar årligen, som företrädesvis säljs på den svenska marknaden men även övriga Norden har fått upp ögonen för den fina kvalitet som Sandström står för.

Framgångsrikt modellprogram
Delägare Inge Sandström fokuserar på konstruktion och produktutveckling. Han berättar att företaget på mycket kort tid kommit in på en konkurrensutsatt marknad tack vare det uppskattade båtmodellprogrammet med varianter som passar alla.
– Vi har valt att arbeta med hållbara, tåliga material som är lättskötta. All vår försäljning sker idag via återförsäljare när det gäller båtsortimentet, som är vår största verksamhet. För våra andra produkter gäller lite olika försäljningskanaler, förklarar Inge.
Basic, Classic och Cruise är de tre produktkategorierna, här finns allt från enkla roddbåtar i olika storlekar till motorbåtar och exklusiva cruisers. Cruiserbåtarna finns idag i två varianter, en S-Cruiser med mittpulpet samt en D-Cruiser med övernattningsmöjlighet.
Sandström har vissa expansionsmöjligheter, men den främsta framtidsvisionen består i att vårda varumärket och allt man byggt upp under åren.