Ons 21 feb / År 42 / Nr 5 2023

Årets företagare i Olofström vågar investera för att göra skillnad

Många känner Olofströmsföretaget Safeman som en stabil och långsiktig underleverantör inom fordons- och transportindustrin. Det är en rättvisande bild, men Safeman är även med och utvecklar produkter som används inom många andra områden. Till och med för livsviktiga applikationer som produktion av rent vatten.

Vad Safeman sysslar med skvallrar företagsnamnet om – företaget skapar lösningar för en säkrare tillvaro. Bolagets vd och ägare Stephan Bengtsson har under de senaste två åren tillbringat nästan halva sin tid i olika utvecklingsprojekt på den afrikanska kontinenten. Det handlar förstås om lösningar för att framställa rent dricksvatten och därmed bidra till att förbättra folkhälsan.

Gör skillnad där det räknas
Den första produkten som tillverkades i slutet av 1930-talet var skyddshandskar till Olofströms bruk. Idag känner vi bruket som Volvo, som med ett varumärke uppbyggt kring säkerhet fortsätter att utvecklas i Olofström. Säkerhet är ju som bekant ett koncept som aldrig går ur tiden.
Socialt engagemang är ytterligare ett koncept som alltid har prioriterats på Safeman. I det senaste projektet med lanseringen av den egenutvecklade produkten Safewater är det väldigt tydligt.
– Tillgång till rent vatten borde vara en självklarhet för alla men så är det tyvärr inte. Med Safewater kan vi göra skillnad där det verkligen räknas, säger Stephan Bengtsson.
Safeman har under de senaste åren lyckats utveckla produkten och lansera den på den afrikanska kontinenten. Dessutom har ett helägt dotterbolag startats upp i Rwanda, och kontakt med flera samarbetspartners etablerats i västra Afrika där man bland annat är på väg in i Kamerun.

Utvecklar utbildning i Rwanda
Hittills har cirka 25 system levererats inom Safewater, men över 200 är beställda. Det innebär grovt räknat att Safeman är med och ser till att över 200.000 människor får tillgång till rent vatten. Men Stephan Bengtsson nöjer sig inte med det.
För att maximera den sociala nyttan med alla resor till Afrika och då i synnerhet Rwanda så har han varit med och utvecklat en skola i Kigali. Och då inte vilket skola som helst – här fokuserar man på industrisömnad som kan bli en viktig inkomstkälla för deltagarna. Genom att ta med sig moderna symaskiner från Sverige har Stephan bidragit till att höja utbildningens kvalitet.
– Symaskinerna kommer från vår svenska fabrik och håller toppklass. För oss är detta mer än ett socialt projekt – vi har i samband med satsningen lyckats knyta riktigt bra kontakter och utvecklat ett mycket större nätverk i regionen.

Årets företagare
Safemans fabrik i Olofström går även den framåt med flera spännande projekt på gång. Sedan Stephan köpte bolaget 2017 så har över tio miljoner kronor investerats för att modernisera och effektivisera hela fabriken. Idag är den en av världens mest moderna för industrisömnad, vakuumformning av termoplast och utveckling av kundunika produkter inom många branscher.
Som en del av tillverkningsklustret inom Techtank i Olofström står Safeman även för en viktig teknisk expertis som är svår att överträffa. Under ett och samma tak har Safeman minst tolv olika processer, från produktutveckling och design till industrisömnad. Inte helt oväntat så blev Safeman och Stephan Bengtsson Årets företagare i Olofström 2019.