Sön 26 jun / År 40 / Nr 3 2022

Arkitekten Roland Lundberg: -Vi måste fundera på hur vi lever!

Vi måste börja fundera på hur vi lever och inte bara fokusera på enstaka saker som hur energisnålt ett visst hus är. Det säger Roland Lundberg, kontorschef på TM Konsult AB i Umeå. Han menar att detta att tänka ekologiskt handlar om oändligt mycket mer än fysiska byggnader.

TM-Konsult AB startade i Lycksele 1966 och finns idag på sex platser; Lycksele, Umeå, Örnsköldsvik, Sollefteå, Kramfors och Härnösand. Roland Lundberg är kontorschef i Umeå sedan augusti 2010.
Han säger att företaget vill ta ett långsiktigt samhällsansvar genom att engagera sig, men tillägger att han är rädd att det låter klichéeartat när han säger det. Samtidigt är det ju så att TM Konsult AB vill verka för ett byggande som är just stabilt och långsiktigt hållbart och därmed ger människor ett bra boende i många år.

Stor kunskap inom företaget
Inom TM konsult ryms avdelningar för arkitektur, el- och energi, vvs samt konstruktion. Eftersom all kunskap finns inom företaget kan man snabbt hjälpa varandra, vilket underlättar för alla.
– Vi kan väga ihop alla teknikerna och på så sätt nå ett långsiktigt hållbart byggande, menar Roland Lundberg. Vi har högt i tak i företaget, det gör att vi kan samarbeta både mellan avdelningarna och kontoren. Vi är lagom stora, ett 80-tal anställda, så vi kan gå mellan varandra och få snabba svar. Och eftersom vi finns i Norrland är vi vana vid det nordiska klimatet.

Täta byggnader
Roland Lundberg tror inte att passivhusens tid kommit än.
– De påverkar vår vardag på ett sådant sätt att jag tror inte vi hunnit dit än, menar han. Ska man bo så måste man ändra sina hygienvanor, sättet att laga mat, det är många aspekter. Vi är vana att kunna öppna fönstret, inte att ha små gluggar som inte går att öppna.
Däremot tror han på att bygga energismarta hus, där människor trivs. Tätheten är viktig, det gäller att isolera optimalt! Han tycker också att man kan förtäta bebyggelsen, för att på så sätt få ner resandet. Och han har fler aspekter på det där med energianvändning:
– Vi måste fundera på hur vi lever. Om man bor i ett energisnålt hus en och en halv mil från sin arbetsplats, då förbrukar man ändå mycket energi genom att åka däremellan. Vi måste börja tänka i nya banor. För många tjänsteföretag skulle det fungera att personalen jobbade hemifrån.

Mindre boendeytor?
– Det finns många aspekter i det här som inte bara handlar om fysiska byggnader utan om hela livet fortsätter han. Kanske kan man dra ner på våra ytor. Förr hade vi här i Väster- och Norrbotten mangårdsbyggnader där man aldrig värmde upp salen på vintern. Den användes bara på sommaren. Det är inte omöjligt att tänka på det sättet nu också. Vi kanske kan ha vissa delar av huset, till exempel inglasade altaner, som vi bara använder mellan maj och september? Det är också ett sätt att tänka ekologiskt. Det fungerade bra förr, det borde kunna fungera nu också.

Samarbetar med Nätverket
Nyligen har TM-Konsult varit involverade i att bygga ett kedjehusområde, Älvaleken, i Umeå. Där har man byggt åtta kedjehus och ytterligare åtta ska byggas. Nu ska man se om det går att få de redan byggda husen att bli miljöklassade i efterhand.
– Det ska vi göra med hjälp av Nätverket för byggande och förvaltande i kallt klimat, berättar Roland Lundberg. Vi ska använda huset som studieprojekt och kontrollera energitillgången. Sedan ska vi se vad vi kan dra för slutsatser av det och om det är något vi ska ta med oss och göra annorlunda då vi bygger nästa etapp. Det vi vill se är var de är optimalt att lägga ner mer pengar för att få dem energiklassade och vilken pay-off tid det är på det.
Andra projekt som just nu är aktuella inom TM Konsult är energieffektivisering i skolor och förskolor i stockholmsområdet och restaureringsarbeten på en gammal järnvägsstation. Så gör man en del småhus och arbetar med energieffektivisering i ett bostadsområde i Umeå, som byggdes på 1960-talet. Här ska man lägga nya tak, installera ny ventilation samt arbeta med värmeåtervinning. Företagets inredningsavdelning är också engagerade i inredningen av det konstnärligt Campus som håller på att byggas för Umeå universitet, centralt i Umeå.