Tis 29 nov / År 40 / Nr 4 2022

Atraccos miljöriktiga verksamhet lönar sig och kan liknas vid vilket grossistbolag som helst

Atracco har snabbt blivit ett välkänt namn inom bilbranschen. Sedan 2009 har företaget tre bildemonteringar i Hedemora, Växjö och Stockholm och därmed en bra geografisk täckning med närhet till nyckelmarknader. Verksamheten vilar dock på en lång historia med rötter som sträcker sig tillbaka till slutet av 1960-talet, då Hedemora Bildemontering etablerades. Idag ägs Bolaget av Urban Trolle och Björn Holmqvist samt ett antal privata investerare under det gemensamma namnet Atracco AB.

Bildemontering är en form av återvinning och utgör därmed också en särpräglad miljöförbättrande verksamhet i samhället. Atracco ligger långt framme både tekniskt och miljömässigt. Alla intressanta och användbara delar plockas bort från bilarna och lagerförs, vätskor avlägsnas och destrueras på ett miljömässigt sätt. Därefter mals bilen till metallskrot som också säljs vidare för återvinning till nya användbara material.

Tillgång till alla delar direkt
– Vi har ett omfattande lager här i Hedemora med tillgång till det mesta som kunderna kan tänkas efterfråga, konstaterar Per-Erik Lindberg, som är platschef för anläggningen i Hedemora. Om vi inte har en del i lager just här är chansen stor att våra andra filialer eller någon av våra 12 övriga samarbetspartners kan hjälpa till, på så sätt löser vi oftast kundens behov. Vi kan liknas vid vilket grossistbolag som helst, vi tillhandahåller de delar som vi efter försäljningsstatistik och erfarenhet vet att kunderna efterfrågar.

Stora besparingar genom att välja begagnade delar
Den största delen av verksamheten utgörs av inlösta bilar som Atracco köper från försäkringsbolag. Oftast finns det mycket funktionsdugliga delar kvar och behovet av dessa delar är stort. Verkstäder har ofta ett krav på sig att ersätta skadade delar med en likvärdig del, alltså inte alltid en splitterny del. Då har Atracco lösningen.
– Jag tror att många som lämnar in sin bil på en verkstad inte är medvetna om möjligheten att spara stora summor genom att begära begagnade reservdelar där det är möjligt. Besparingsmöjligheterna ligger ofta på 50 – 75 procent, så nog gör det skillnad att medvetet söka efter begagnade delar, poängterar Per-Erik.

Oerhört viktiga miljövinster
I Hedemora arbetar 60 personer och det finns ett behov av att anställa fler om tillväxten håller i sig. Bolaget har ca 1 000 återkommande kunder som har stort behov av tillgänglighet och hög servicegrad.
– Vi återvinner omkring 3500 bilar årligen och säljer runt 100 000 delar per år. Det är med andra ord stora volymer vi talar om, med ekonomisk vinning för alla inblandade och inte minst oerhört viktiga vinster för vår miljö, säger Per-Erik Lindberg avslutningsvis.