Tor 30 jun / År 40 / Nr 3 2022

Bättre hälsa med bättre inomhusklimat

Ett mindre företag från Norrbotten, med egen utveckling och produktion i Älvsbyn, har för avsikt att revolutionera marknaden för avfuktare och ventilationsaggregat. Acetec är en uppstickare som vågar satsa på nytänkande för att göra morgondagen lite bättre och lite mer hälsosam med ett bättre inomhusklimat.

I Sverige har vi nog aldrig fokuserat mer på hälsa och välbefinnande som vi gör nu. Hälsotrenden tycks genomsyra i stort sett alla områden, alla branscher, och att satsa på hälsa är mer eller mindre lika med att vara modern och konkurrenskraftig. Förknippat med hälsa är naturligtvis också en sund miljö och omgivning, där produkter som är bättre för miljön än gårdagens är de som överlever. Det skriver Acetec gärna under på.

Fokuserar på förbättringar
Varken avfuktare eller ventilationsaggregat är nya produkter på marknaden. Faktum är att båda hör till en mogen marknad där det finns många olika leverantörer att välja mellan.
– Inom ventilationsbranschen finns ett antal stora koncerner som dessutom funnits under flera decennier. De omsätter avsevärt mer än vad vi gör, men vi skiljer oss från mängden genom att vara helt fokuserade på förbättringar inom alla områden. Vi söker alltid efter lösningar som kan förbättra produkternas prestanda för att i nästa steg bidra till bättre hälsa och minskad miljöpåverkan, förklarar Henrik Oskarsson, vd för Acetec AB samt dotterbolaget Acetec Fastigheter AB.
Att luta sig tillbaka och vara nöjd är med andra ord inget för Acetec. Här gäller det snarare att kavla upp ärmarna och ta tag i förbättringsarbetet. En stor del av det handlar om att ha ett bättre erbjudande, där Acetec bland annat har marknadens mest generösa garantier, en hög tekniknivå och extremt hög servicenivå.
– Att hjälpa kunden närhelst det behövs är en hygienfråga för oss. Här gäller inga snäva kontorstider – vi hjälper kunden när det behövs och vi vet att snabb respons uppskattas bland kunder som sätter kvalitet före pris, tillägger Henrik.

Har lösningar för nästan allt
En annan aspekt av förbättringsarbetet är att Acetec satsar på ergonomi. Acetec har därför troligtvis marknadens mest ergonomiska och arbetsmiljövänliga ventilationsaggregat, ofta lättast och minst i storlek men med högst prestanda. Detsamma gäller för avfuktare, som används för att förebygga fuktproblem i riskområden som källare och krypgrunder till exempel.
– Produkterna ska vara lätta att flytta och installera, lätta att underhålla och inte minst hålla under en längre tid. Dessa egenskaper är integrerade i alla våra lösningar och bygger på vår egen utveckling här i Älvsbyn, säger Henrik Oskarsson.
Acetec har lösningar för alla typer av fastigheter och utrymmen. Inom ventilation finns lösningar med omsättningsflöden från 10 – 2600 liter, med tillämpning från små studentlägenheter till stora flerfamiljshus. Inom kort kommer Acetec att lansera större aggregat med kapacitet på upp till 4000 liter, för till exempel butikskomplex eller större industrilokaler.
När det gäller avfuktare så sträcker sig Acetecs upptagningsområde från källare till fritidshus och husvagnar, till stora lager- och industrihallar, samt lagertält och liknande. Acetecs avfuktare finns till och med för tillämpning i flygplan.

Litet företag, stor vilja
All utveckling och tillverkning är koncentrerad till Älvsbyn.
– Vi ska växa både teknikmässigt och med fler medarbetare. Vi har en toppmodern maskinpark, hög automationsgrad och en fantastisk arbetsmiljö. Acetec är fortfarande ett litet företag, men med en stor vilja. Vi är mycket lyhörda och har troligtvis även marknadens mest flexibla ventilationsaggregat, menar Henrik.
Ytterligare en stor styrka för Acetec är att man sköter hela kedjan från idé till färdig produkt under ett och samma tak i Älvsbyn. Allt tyder på fortsatt stark utveckling för Acetec.