Ons 1 dec / År 39 / Nr 4 2021

Blekinge NC-Teknik är på hugget – behöver fler duktiga medarbetare

Blekinge NC-Teknik präglas av stark tillväxt och har sin verksamhet mitt i ett av Ronnebys mest expansiva företagsområden. I Kallinge Företagspark frodas en hel del tillverkande företag som Blekinge NC-Teknik, en del handelsföretag samt även kommunala utbildningsverksamheter. Blekinge NC-Teknik präglas av en stark tillväxt och har nyligen installerat sin åttonde CNC-maskin.

Jorma Sundelin och Anders Pettersson startade Blekinge NC-Teknik AB i liten skala för drygt sju år sedan. I början producerade Sundelin och Pettersson allt själva med två CNC-maskiner. På mindre än ett decennium har verksamheten vuxit till att idag omfatta ytterligare sex anställda och åtta moderna CNC-maskiner.

Blekinge NC-Teknik tillverkar komponenter och detaljer för verkstadsindustrin, bredden är stor och bland kunderna finns allt från verktygstillverkare och företag som utför service och underhåll till tillverkare av stora entreprenadmaskiner. Man har bl.a. levererat detaljer till bergsborrningsmaskiner.
– Vi kan tillverka allt ifrån enstyck till serier om 2000 enheter. Vår styrka är att vi snabbt kan ställa om produktionen för att passa kundens önskemål och behov, säger Anders Pettersson.

Kostnadseffektiv specialtillverkning
Idag har Blekinge NC-Teknik kunder över hela Sverige, med tyngdpunkt på Blekingeregionen. Bland kunderna på hemmaplan kan nämnas Tarkett, Swede Matic, Jitech och Water Jet Sweden, i Oskarshamn finns även Eurosteel och i Vislanda Scanditronix Magnet.
– De flesta av våra kunder har vi fått genom att andra har rekommenderat oss. Därför är det så viktigt att vi alltid gör ett bra jobb, förklarar Anders.

Blekinge NC-Teknik tillverkar bl.a. komponenter till maskiner som gått sönder, och kraven är ofta höga. Det kan i princip röra sig om vilken detalj som helst, så det gäller att vara flexibel.
– Vi håller en nära kontakt med kunden och hjälper till med planering och utförande av nya komponenter. I och med att vi är med från början kan vi även fokusera mycket på kostnadseffektiviteten som idag är en avgörande faktor.

Behöver anställa
Anders avslöjar att man behöver anställa fler operatörer omgående för att trygga den stora orderingången. Tillgången på duktiga NC-operatörer är dock skral. Blekinge NC-Teknik förlitar sig på vidare samarbeten med gymnasieskolans industriprogram samt Vuxenutbildningen i Ronneby, där Lernia utbildar NC-operatörer.

Jorma Sundelin är företagets VD och Anders Pettersson är styrelseordförande. De har jobbat ihop i nästan 20 år, då Anders anställdes i Jormas förra företag 1993.
Blekinge NC teknik omsatte 2,8 miljoner det första året och har sedan dess mer än tredubblat sin omsättning.