Fre 24 maj / År 42 / Nr 1 2024

Bo med sjöutsikt i Emmaboda

En pålitlig och lyhörd hyresvärd med hög tillgänglighet och god anpassningsförmåga, som tar till sig de boendes synpunkter och möter deras behov – många beskriver Emmaboda bostads AB (EBA) ungefär så. Med nära 900 lägenheter är det kommunala bostadsbolaget Emmabodas största aktör på hyresmarknaden.

Emmaboda växer, nya företag flyttar in och med dem fler människor. Trots att trycket har ökat på bostadsmarknaden fortsätter EBA hålla låga hyror, faktiskt bland de lägsta i länet. På riksnivå är hyrorna troligtvis också bland landets lägsta, samtidigt är beståndet välskött med en relativt hög standard. Och för att inte glömma; i Emmaboda bor man bra – nära till allt och med naturen alldeles inpå knuten.

God ekonomi
Vd Ivan Lindmark tycker det är viktigt att hålla kostnader under kontroll och på så vis kunna erbjuda attraktiva bostäder till rimliga priser. Samtidigt är han medveten om att det krävs en del investeringar för att öka tillgängligheten och bibehålla en hög standard i lägenheterna.
– Genom att EBA genom tiderna alltid har varit ett välskött bostadsbolag finns idag en god ekonomi som möjliggör för nya satsningar som gynnar Emmabodaborna, säger Ivan, som även avslöjar att intresset flödar mer än någonsin nu när det planeras för nya centrumnära lägenheter med sjöutsikt.

Med sjöutsikt
Emmaboda har över 100 sjöar och därmed borde det finnas möjlighet att utveckla och bygga sjönära bostäder. Kommunen arbetar redan med en plan som kan förverkliga drömmen om en bostad med sjöutsikt, och det kommunala bostadsbolaget ligger inte heller på latsidan.
– I centrala Emmaboda finns en konstgjord sjö, Ersjön, som både går att bada och fiska i. Ett stenkast från stranden planerar vi nu för byggnation av tio marklägenheter. Det blir praktiskt taget på första parkett med utsikt över både sjön och Emmaboda centrum, berättar Ivan entusiastiskt.

Konceptet kan kopieras
Kommunen och EBA hoppas naturligtvis på ett positivt gensvar på det första projektet i anslutning till Ersjön.
– Om projektet visar sig bli så lyckosamt som vi hoppas på så kommer vi med stor sannolikhet att använda samma koncept igen fast på andra ställen runtom i kommunen. Marklägenheter ger lite av en villakänsla och man kommer närmare naturen – väldigt många vill bo såhär, säger Ivan Lindmark.
De nya arkitektritade husen andas modernitet och nytänkande. Lägenheterna kommer att hålla en mycket hög standard och självklart tillämpas energibesparande lösningar.