Lör 27 nov / År 39 / Nr 4 2021

Borghamns Natursten: ”svensk sten anses vara världens främsta”

Borghamns Natursten AB har brutit, vidareförädlat och levererat marmor och kalksten sedan tidigt 1980-tal. Företaget är ensamma om att leverera världens mest tåliga marmortyp, som fått namnet Ekebergsmarmor. Just den här marmorn bryts vid Glanshammar utmed E18 mellan Arboga och Örebro. Borghamns Natursten är även förespråkare för den högkvalitativa svenska stenens användning internationellt.

Ekebergsmarmorn är den enda marmortypen som tål saltvatten, andra sorter tar fort skada och fräts sönder. Ekebergsmarmorn finns i fyra varianter eller färger: ljus, mörk, natur och blå. Det är en oerhört vacker sten med fina mönster och ett brett användningsområde, både tack vare sin tålighet och sin skönhet.
Den svenska marmorn har unika egenskaper tack vare sin höga ålder, Ekebergsmarmorn har lagrats och formats i två miljarder år och är således en utav Sveriges äldsta marmorsorter.
– Just här har man brutit marmor i drygt 100 år, med Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm som första referensprojekt, berättar Peter Gustafsson, säljare på Borghamns Natursten.

Från Dramaten till modernt kvarter
Teatern invigdes 1908, man har naturligtvis renoverat och rustat upp den under åren men marmorn är lika fin idag som för 100 år sedan. Ekebergsmarmorn är oerhört flexibel när det gäller teknik och applikationsområde. Borghamns Natursten har även levererat enorma mängder Ekebergsmarmor för större projekt i stadsmiljöer, exempelvis kvarteret Jericho och Telias gamla tegelhus vid Norrlandsgatan i Stockholm.
Ekebergsmarmorn är definitivt det bästa alternativet i trafikerade miljöer med tanke på att vägarna saltas kraftigt under vinterhalvåret. Hela kvarteret har omdanats med nybyggda delar, där Borghamns Natursten levererat Ekebergsmarmorn och andra aktörer bidragit med bl.a. kalksten och Brännhult diabas.

Intresset ökar från arkitekter
Svenska Naturstensförbundets ordförande Kurt Johansson har arbetat intensivt med att driva den svenska stenindustrins utveckling, och även starkt bidragit till att öka intresset internationellt. Förbundet är bl.a. med och utbildar arkitekter.
– Vi ser en trend där arkitekter uppmärksammar sten som byggnadsmaterial i allt större utsträckning. Den svenska stenen håller en oerhört hög kvalitet, den är i stort sett fri från föroreningar och i princip kan man säga att det enbart är fantasin som sätter gränser för vad man kan åstadkomma, berättar Peter Gustafsson.
Borghamns Natursten har efter Ekebergsmarmorns introduktion utomlands gjort fasader i bl.a. Japan och satt in Ekebergsmarmor i ett flertal karibiska lyxkryssare.
– Vi arbetar ofta mycket tidspressat och måste vara lyhörda och flexibla. Vår styrka är framförallt vår produkt, som anses vara en av världens främsta inom sitt slag. Samtidigt håller vi tidsplaner och garanterar leveranssäkerhet, något som våra kunder verkligen värdesätter, menar Peter och fortsätter:
– Vi arbetar även ständigt med att bli bättre på det vi gör. Vi satsar även på att underhålla samarbeten med arkitekter, där vi bl.a. utvecklar nya metoder och tar fram nya produkter kontinuerligt.

Bidrar till en hållbar utveckling inom byggindustrin
Borghamns Natursten levererar även andra typer av marmor, som exempelvis Brännlyckemarmorn, en grön-svartådrig sort från Askesund. Peter berättar att den främst används inomhus, bl.a. för att skapa fina mönster.
– Vi levererar även kalksten. Den typ som vi levererar har använts sedan 1100-talet då Alvastra kloster uppfördes i Vadstena.
Stenen går i röda, grå och bruna färgtoner, ger ofta ett varmt och lugnt intryck. Idag används Borghamns kalksten främst till trappor och in- och utvändiga ytskikt i bl.a. skolor, kontorsbyggnader och sjukhus. Andra områden i Sverige har visserligen samma typ av sten, men vi har en oerhört ren sort nästan helt utan föroreningar.
Intressant är att den vackra och tåliga ytan framställs helt utan tillsatser av miljöförstörande kemikalier. Borghamns Natursten värnar om miljön och arbetar ständigt för en hållbar utveckling – framförallt med ett stort bidrag av tåliga och vackra material till byggindustrin.

Urmas Peterhoff
Maria Lind