Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Bostäder – ett av många spännande projekt för Prepart

Sture Emanuelsson, Prepart, har varit en drivande aktör bakom flera stora byggprojekt i Karlstad, som Löfbergs Arena, Mitt i City, Karlstad CCC, Bryggudden och kvarteret Mercurius.
– Jag tycker det känns fantastiskt att få vara med och bygga staden, säger han.
Sture Emanuelsson som blev Årets värmlänning 2012 är född och uppvuxen i Storfors. 1972 flyttade han till Karlstad där han övertog pappans företag som var inriktat på byggentreprenader och fastighetsförvaltning. 1985 köptes företaget av JM och Sture jobbade kvar till 2002 då han fick ett erbjudande att gå in som VD för det konsortiet som skulle skapa nya bostäder, garage och shoppinggallerian Mitt i City i Karlstad. En total projektvolym på cirka 750 miljoner.

Spännande projekt
Mitt i City blev ett lyckat projekt och Sture valde 2010 att starta företaget Prepart AB tillsammans med Håkan Broström som var projektledare på Mitt i City. Emanuelsson var även VD för konsortiet som skapade och byggde Karlstad CCC. Ett nytt modernt kongresshus som gjorde Karlstad till en stark mötesstad för både stora och små konferenser. Projektvolymen där låg på cirka 500 miljoner.
– Det har varit många spännande projekt genom åren och just nu är vi mest inriktade på bostäder. Totalt projekterar vi 1 200 lägenheter på flera olika platser i Sverige förutom att vi driver några egna utvecklingsprojekt i Karlstad, berättar Sture Emanuelsson.
Ett av projekten på hemmaplan är den nya stadsdelen Bryggudden där Prepart har ett managementuppdrag för cirka 650 lägenheter. Bryggudden ligger i Inre hamn, intill Löfbergs kafferosteri, och området är både centralt och sjönära. Bryggudden är ett modernt stadsförnyelseområde där det tidigare industriområdet konverteras till en stadsdel fylld med arbetsplatser, restauranger, affärer och bostäder. Löfberg Fastigheter AB är byggherre.

Ger liv åt stan
Ett annat projekt som snart står färdigt är kvarteret Mercurius med 7.000 kvadratmeter handelsyta, 3.500 kvadratmeter kontorsyta och 3.000 kvadratmeter bostadsyta mellan Drottninggatan och Stora Torget i Karlstad.
Förutom Prepart har Sture Emanuelsson ett antal olika styrelseuppdrag däribland så är han ordförande i Färjestads BK sedan 17 år tillbaka. Och just tillkomsten av Löfbergs Arena för 15 år sedan är något som han minns med glädje. 
– Vi blev en trendsättare för nya arenor i hockeysverige. Löfbergs Arena har betytt väldigt mycket sportsligt för Färjestad BK och för Karlstads kommun har det inneburit att många världsartister har funnit en ny spelplats, säger Sture Emanuelsson.

Har erfarenheten
Prepart äger Sture tillsammans med Håkan Broström och i företaget jobbar även projektutvecklaren Marie Frykblom och mäklaren Annacarin Öst. Företaget har haft en mycket fin utveckling sedan starten 2010. Prepart har samarbete med Scandinavian Property Group AB som medfört många projekt på olika platser i landet.
– I våra projekt ingår investorer både från Sverige och Norge. Byggbolaget i Värmland har varit totalentreprenör i de flesta av våra genomförda projekt. Vi har varit med ett tag och byggt upp både erfarenhet och förtroende hos våra partners, säger Sture Emanuelsson.