Mån 15 apr / År 42 / Nr 1 2024

Boxholms kommun – sunt företagarklimat och bra grunder för samverkan

Boxholm ligger bra till. Som en av Östergötlands mindre kommuner, med ca 5300 invånare, är Boxholm ändå en av de mest företagsamma. Här finns bl.a. ett utav länets äldsta företag, Boxholms AB, med dotterbolag inom ett antal branscher. Boxholm är även vida känt för sin vackra natur och en boendemiljö som överträffar det mesta.

I Boxholm har man verkligen nära till allt. Förutom gångavstånd till centrum, skola, fritidsaktiviteter och naturupplevelser, nås Linköping med universitet, shopping och internationell flygplats, och därmed även otroliga arbetstillfällen, inom en halvtimme. Boxholm ligger även bra till alldeles intill stambanan, med pendeltåg till alla större städer i fjärde storstadsregionen.

Samverkan är allt
Boxholm är kanske mest känt i Sverige som bruksort, med en stark tradition inom bl.a. stålindustrin. Idag är Boxholm en utav landets mest expanderande kommuner med förträffliga etableringsmöjligheter för företag inom alla branscher. Förutom det fördelaktiga läget erbjuder Boxholm även ett sunt etableringsklimat där olika verksamheter samverkar för vidareutveckling.

Det finns många exempel på vilken stor betydelse samverkan har för Boxholm. Bland annat så är Boxholm är en av fem Östgötakommuner som bildat den samordnade IT-verksamheten under namnet Itsam. Med gemensamma resurser kan man göra större investeringar inom IT-området, en styrka för alla deltagande kommuner.

Utbildning inom alla nivåer
I Boxholm satsar man även mycket på utbildning i alla former. Från för- och grundskola till högskoleutbildning. Boxholm har med sin närhet till Linköping tillgång till ett internationellt igenkänt säte för högre utbildning, här utbildas varje år tusentals studenter inom bl.a. IT-teknik, ett område där Linköping alltid varit i framkant.

Kommunfullmäktiges ordförande Per-Arne Larsson berättar om barn och ungdomars utbildningsmöjligheter, bl.a. så finns Carl Trygger-fonden som stärker och motiverar ungdomar till vidare studier.

Turistorten Boxholm
Upplevelseindustrin hör till ett växande segment för Boxholm och hela Östergötland. Boxholm bjuder på unika naturupplevelser med nära anknytning till sjön Sommen, Per-Arne Larsson förklarar att mycket fortfarande kan utvecklas kring detta.

– Vi ingår i ett samarbete med kommuner och turismföretag runt sjön Sommen som vi kallar Sommenbygd. Sommenbygd har bl.a. genererat en portal för besökare, där allt från restaurang och boende till utflykter och olika sevärdheter representeras, säger Larsson.

Boxholm har all anledning att vara stolta. En förstklassig boendemiljö, sunt företagarklimat och dessutom en storslagen natur runt kröken, Boxholm ligger i allra högsta grad bra till.

Urmas Peterhoff
Maria Lind