Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

CD Entreprenad: ”Att ligga i framkant kompetensmässigt har gynnat oss i längden”

I år är det 20 år sedan Christer Dalmans grundade det egna företaget CD Entreprenad AB. Det började med en enhet som Christer körde själv, då 26 år gammal. Som driftig entreprenör med stark motivation har han byggt upp företaget som idag omfattar 20 enheter och upp till 20 anställda beroende på säsong. Under åren har CD Entreprenad byggt upp ett gott rykte i Malung som en servicepartner åt framförallt skogsföretag och kraftindustrin. När det gäller vindkraft så samarbetar företaget med aktörer över hela landet.

CD Entreprenad har förberett mark för byggnation av ca 70 vindkraftverk runtom i Sverige på uppdrag av O2 Vindkompaniet sedan 2006.
– Vi ser mycket positivt på den här typen av arbeten eftersom vi vet att det genererar stor nytta för samhället och miljön. Vi känner att vi är delaktiga i en hållbar utveckling och är stolta över det, framhåller Christer Dalmans.
Den största delen innefattar samverkan med skogsbolag i regionen kring Malung, norra Dalarna. Christer förklarar att det också var så allt började för 20 år sedan, med vägunderhåll på uppdrag av bl.a. skogsägare. Verksamheten har utvecklats kraftigt och står idag för en stor kapacitet, via dotterbolag säljer man även ballastmaterial från egna täkter.

Investerar i både personal och maskiner
Christer konstaterar att det kommer att behövas fler maskiner och fler anställda som kan hantera dem inom en snar framtid.
– Vi har satsat på hög kompetens från början. Visst innebär det en del investeringar, men det är väl värt det och att alltid ligga i framkant kompetensmässigt har verkligen gynnat oss i längden. Vi har rätt kunskap med rätt man på rätt plats. Då vi nyanställer måste vi oftast lära upp personalen för att kunna fortsätta hålla en stor flexibilitet mot kunderna.
På senare år har CD Entreprenad även gjort omfattande investeringar i maskinparken.
– Vi återvinner allt material som vi lossar under vindkraftsprojekten som exempel, och numera krossar vi också allt själva tack vare investering i en larvkross. Materialet används antingen för det aktuella projektet eller säljs vidare med hög kostnadseffektivitet, planer finns på att skaffa fler larvkrossar, avslöjar Christer.

Vill samarbeta mer med kommunen
På CD Entreprenad är verksamheten igång året om. Under sommaren håller man öppet för olika servicearbeten som exempel.
– Nu efter sommaren ska vi börja anlägga ett 20-tal fritidstomter i samverkan med vårt dotterbolag G-mans.
De strandnära tomterna utgör också ett samarbete med kommunen, något man på CD Entreprenad hoppas på att kunna utveckla ytterligare framöver.
– Kommunens och länsstyrelsens gemensamma vision för att skapa attraktivt boende här i regionen kan bli början på mycket lukrativa samarbeten framöver, funderar en hoppfull Christer Dalmans som avslutning.