Mån 15 apr / År 42 / Nr 1 2024

Cramo fortsätter att växa som en av byggbranschens främsta partners

Cramos heltäckande sortiment av bygg- och anläggningsmaskiner gör det möjligt för byggföretag och entreprenörer att anta större projekt. Med tillgång till Cramos breda maskinpark behöver kunderna aldrig oroa sig för om man har tillgång till rätt utrustning för varje projekt. Hos Cramo är det enkelt att hyra, byta och uppgradera utrustning med tillgång till ett rikstäckande företags expertis och resurser.

Cramo hyr ut maskiner, utrustning och flyttbara lokaler till byggindustrin, liksom till övrigt näringsliv och den offentliga sektorn genom nära 120 depåer över hela Sverige. På Gotland finns Cramo i Visby med fyra medarbetare.
– Med tanke på den utmaning som vårt geografiska läge innebär så är det oerhört viktigt för oss att vi har tillgång till hela Cramos expertis och sortiment. Vi har flera stora projekt på gång, projekt som skulle vara omöjliga om vi inte hade tillgång till en rikstäckande maskinpark, berättar Anders Skoog, depåchef i Visby.

Stora fördelar med att hyra
Det finns många fördelar med att hyra utrustning, inte minst när det gäller stora kapitalinvesteringar som entreprenad- och anläggningsmaskiner. Förutom att man slipper binda upp stora kapital så sparas även service och underhåll in.
– Bygg- och anläggningsarbete är oftast säsongsbetonat. För den som själv äger och ansvarar för driften av entreprenadmaskiner kan det innebära stora kostnader då maskinerna står stilla under längre perioder. Om man istället väljer att hyra så elimineras den risken, förklarar Anders Skoog.
Kunderna kan enkelt boka sin byggmaskin via Cramos nätbaserade tjänst, och kan då söka bland hela Cramos utbud. Anders påpekar att kunderna får samma service och tillgång till samma avtal oavsett var i Sverige man befinner sig. Byggbranschen är dynamisk, ibland reser byggföretagen lite längre för att utföra vissa projekt, varpå en pålitlig kontakt är oumbärlig. Cramo erbjuder allt detta, och lite till.

Naturlig partner vid stora projekt
Cramo är ofta med vid stora projekt på Gotland. I Cementas stora investering för ombyggnad och renovering hyr Cramo ut bodar för 250 man, samt en hel del annan utrustning.
– Vi vill vara en trygg partner för våra kunder, där vi hjälper till att realisera deras projekt. Vi är en oberoende aktör och samarbetar med alla de stora byggbolagen, samtidigt har vi en hel del mindre kunder som vi har utarbetat långvariga relationer med, berättar Anders Skoog.
För den lite mindre aktören har Cramo en speciell lösning, Cramo Flexi, där kunderna erbjuds möjligheten att hyra tre maskiner som kan bytas ut under projektets gång. Tjänsten passar framförallt mindre byggare, som på ett effektivt sätt får tillgång till alla maskiner som behövs för att realisera även lite större projekt.

Mångsysslare med egenutvecklade koncept
Cramo har många järn i elden. Bland annat så har koncernen en egen utbildningsverksamhet, CramoSkolan, med kurser som är öppna för alla kunder. Ett annat koncept är Cramo Energietablering, där yttre tätning, genomtänkta val av material och utrustning och inte minst mätning och uppföljning kan medverka till halverad energiförbrukning på byggarbetsplatsen
Energipriset 2011 är ett nyinstiftat pris och första året delades det ut till Cramo för tjänstekonceptet Cramo Energietablering. I motiveringen fastslogs det att Cramos energikoncept bidrog till stora miljövinster och kostnadsbesparingar, bl.a. tack vare energismarta bodar, energieffektiv belysning och frekvensstyrda hissar.
– Vi ser framför oss en mycket positiv utveckling, mycket tack vare våra egenutvecklade koncept. De gör oss unika, idag söker kunderna efter en partner som kan se till helheten och erbjuda lösningar som ingen annan har. Här har vi lyckats bra, konstaterar Anders Skoog som avslutning.