Mån 15 apr / År 42 / Nr 1 2024

Den lilla aktören som levererar stort

Wärnströms Industri AB (WIAB) är Vimmerbys ledande aktör inom industriservice. Då WIAB etablerades koncentrerades den största delen av verksamheten på lösningar för effektiv vedhantering. Sedan 2005 ägs företaget av John Isaksson, tillika VD, som utvecklat verksamheten till att idag omfatta mestadels tillverkning av stålkonstruktioner i rostfritt.

WIAB representerar en bredd som få kan överträffa. Det lilla företaget i Vimmerby levererar avancerade stålkonstruktioner på uppdrag av flera av landets största aktörer, bland andra Åbro bryggeri, Peab och Astrid Lindgrens Värld. Även privatpersoner anlitar WIAB, då för specialbeställda projekt av hög klass som exempelvis stilrika stallinredningar.
Den breda kompetensen är WIAB:s främsta konkurrensfördel. För WIAB är special standard, allt är skräddarsytt och levereras enligt kundens specifikation.

Långsiktiga relationer och flexibilitet
Trots att WIAB verkar inom en bransch som drabbats hårt under lågkonjunkturen så klarade man sig bra tack vare fortsatta investeringar bland huvudkunderna. John Isaksson tror att framgångarna varit möjliga mycket tack vare långsiktiga relationer. Flexibiliteten inom företaget är naturligtvis också en grundläggande faktor.
– Vi står för både högkvalitativa produkter och ett unikt arbetssätt. Vi gör ofta specialarbeten som i princip ingen annan aktör i regionen kan hantera, berättar Isaksson.
I det närmsta kommer WIAB att arbeta på entreprenad på Astrid Lindgrens Värld. Här görs en kraftig investering om 50 miljoner kronor för att rusta upp parken, framförallt handlar det om en estetisk förnyelse.
WIAB har levererat olika detaljer till Astrid Lindgrens Värld tidigare, bl.a. smidesstaket, som med sin vackra design är ett riktigt hantverk. John tar ofta fram formen själv, något som ligger honom varm om hjärtat då han verkat inom branschen under en längre tid.

Från design till slutmontage
Som bekant så kännetecknas WIAB av flexibilitet och bredd. En annan nisch är specialbeställda stallinredningar där WIAB sköter allt från design till slutmontage.
– Innan vi tar fram en fysisk konstruktion kan vi med hjälp av våra CAD-system rita upp ett förslag. Det är som en trygghet för våra kunder att vi i förhand kan visa på hur den färdiga konstruktionen kommer att se ut, menar John Isaksson.
WIAB bröt mot strömmen under lågkonjunkturen genom att nyanställa. John Isaksson känner att företaget är väl rustat för att anta nya utmaningar under 2011, inte minst med tanke på alla spännande lokala projekt som ligger i pipelinen nu.