Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Den lilla gruvstaden som blev världscentrum – Kiruna driver utvecklingen

Hela världen kikar på Kiruna, och intresset har ökat markant sedan Virgin Galactic visat intresse för Kiruna och Spaceport Sweden. Inom ett par år kommer världens första rymdturister lämna jorden för ett äventyr som inte liknar något annat. Efter pionjärturen, som går från USA, kommer det att ske här, i Sverige, i en liten stad längst upp i Lappland.

Kiruna har länge funnits med på världskartan som en av världens främsta upplevelsestäder. Med enorma ytor orörd natur, storlaget fjällandskap och en god vilja har man lyckats bygga upp en rad helt unika upplevelser som lockar äventyrslystna från hela världen. Vi talar om hela floran av naturnära upplevelser som hundspannsturer, bergsklättring och naturvandringar, och inom kort kommer man även att kunna erbjuda kommersiella rymdresor.
– Det är helt enkelt fantastiskt. Då vi började arbeta med projektet omkring 2005 tänkte vi oss en helt annan tidsplan. Nu är vi snart i mål, och världens första kommersiella rymdfärd planeras till 2012. Den första resan kommer att gå från Kalifornien, och kort därefter kommer vi i Kiruna kunna erbjuda samma sak, berättar Bengt Jaegtnes, VD för näringslivsutvecklingsföretaget Progressum i Kiruna AB.
Hittills har 300 personer köpt biljetter för världens första rymdturer. Ett 50-tal av dem har redan besökt Kiruna för att bekanta sig med staden och se vad Kiruna har att erbjuda. Ingen gick hem besviken, besöket var kantades av en raketuppskjutning för forskning, helikopterturer, hundspann och kanske mest minnesvärt: ett strålande vinterlandskap.

Förenar forskning med upplevelser
Bengt Jaegtnes berättar att Technical Visits är en ny oerhört spännande produkt som har utvecklats i nära samverkan med Institutet för rymdfysik (IRF), Rymdbolaget/Esrange, Icehotel, Kristallen AB samt Camp Ripan. Genom Technical Visits får besökare en unik möjlighet att på nära håll undersöka bl.a. rymdteknologi, natur- och miljöfenomen.
– Genom våra samarbetspartners erbjuds även personlig kontakt med forskare inom området. Att få ta del av den senaste forskningen och själv studera fenomenen är otroligt givande, en oförglömlig upplevelse. Vi är stolta över vår kompetens, som i många avseenden är internationellt uppmärksammad, förklarar Jaegtnes vidare.

Naturligt utan kommersialisering
Progressum ägs idag av 33 olika aktörer, främst från Kiruna. Huvudfokus för Progressum är att utveckla det lokala näringslivet inom flera olika segment. Framförallt arbetar man med rymd-, turist-, gruv- och testverksamhet. Att bygga upp turismen i Kiruna med omnejd har länge varit ett av Progressums främsta åtaganden, och man ligger långt framme med en rad olika upplevelseprodukter.
– Det unika med oss här i Kiruna är att allt känns så naturligt utan kommersialisering. Vi ser oerhört ljust på framtiden, mycket tack vare de spinoffeffekter som kommer av rymdteknikens utveckling och den första rymdturen, för att inte tala om de många möjligheter som redan finns för upplevelseinriktade företag i regionen idag. Vi har byggt upp ett starkt näringsliv med gruvan som bas, och har därefter gått från en traditionell gruvstad till högteknologiskt världscentrum, poängterar Jaegtnes som avslutning.

Maria Lind