Tor 30 jun / År 40 / Nr 3 2022

Den perfekta spisen

-AGA-spisen är den perfekta spisen till villor och herrgårdar!
Det menar Benny Berntsson, som sedan några år tillbaka är generalagent för AGA-spisar i Sverige. Med AGA-spisen kan man, förutom att laga mat, värma upp hela huset till en mycket rimlig kostnad.
Historien bakom AGA spisen går tillbaka till det tidiga 1900-talet. Uppfinnaren Gustaf Dahlén, mest känd för sina fyrar, fick Nobelpriset 1912. Samma år var han med om en svår olycka, som gjorde honom helt blind. Detta hindrade honom inte från att fortsätta som direktör för AGA och 1922 köpte han ett stort hus på Lidingö till sig och sin familj.
Ett stort hus kräver mycket uppvärmning och eftersom både familj- och vänkrets var stor skulle här lagas mycket mat. Gustaf Dahlén löste problemet genom att uppfinna och tillverka en stor spis av gjutjärn. Den laddades med kol eller koks och det räckte att man gjorde detta två gånger om dygnet för att värma ett hus på 150 m2. Samt hålla den tillräckligt varm för matlagning.

Gjutjärnets egenskaper
Det här låter nästan som trolleri, men det är det inte. Benny Berntsson försöker förklara:
-Om man sätter ett stearinljus under en gjutjärnsklump, så blir klumpen så småningom lika varm som lågan på ljuset. Det låter märkligt, men det är gjutjärnets egenskaper, det ger en jämn värmestrålning. Det gäller plattor och ugn och, som sagt, det fungerar även som uppvärmning i småhus.
Idag använder man sig inte längre av kol och koks, utan ugnen värms med el.
-Det tar 14 timmar att värma upp en ugn till rätt temperatur, fortsätter Benny. Sen finns en termostat som känner av och balanserar värmebehovet.. Men när ugnen väl är varm räknar man med att den drar ungefär 800 kilowattimmar på en månad. Om man har ett någorlunda rimligt elavtal blir det kring tusenlappen i månaden. Då har man spisen både till matlagning och uppvärmning av ett småhus på omkring 150 m2.

Kan byggas ut
Grundmodellen på AGA-spisen utgörs av en värmelagrande spis med två ugnar. Den är 98 cm bred och väger omkring 500 kg. Det gäller alltså att kolla att man har ett stadigt golv innan man börjar monteringen!
Monterar gör man på plats. Det är olika moduler som sätts ihop. Det är lätt att lägga till ytterligare en modul så man får fyra ugnar med olika funktion.
Idag sker tillverkningen i England. Fram till 1950-talet gjordes den i Sverige, men då de elektriska spisarna kom sjönk efterfrågan här och tillverkningen flyttades. Idag har vinden vänt och numera ger gjutjärnsspisen andra signaler än för 50 år sedan. Då sågs den som omodern, idag signalerar den flärd, matintresse och god ekonomi.
För den som vill se hur det ser ut rekommenderas ett besök i utställningslokalerna Iconic har vid sitt huvudkontor i centrala Göteborg. Den som tycker det är långt att resa dit kan besöka återförsäljare som finns runt om i landet, framför allt är det Kvänum-butikerna. som säljer AGA-spisarna.