Sön 14 apr / År 42 / Nr 1 2024

Designade golvbrunnar i rostfritt stål – en klok framtidsinvestering

Avlånga duschrännor, trekantiga golvbrunnar och silar med valfri design; golvbrunnen har gått från att vara ett nödvändigt ont i badrummet till att bli en uppmärksammad designdetalj som allt fler tar hänsyn till när de planerar sin badrumsrenovering.

BLÜCHER har funnits i Kalmar i cirka sex år, och har hela tiden expanderat sin ställning på den svenska marknaden.
– Till våra kunder hör både det föreskrivande och det installerande ledet, förklarar Helena Sjögren som är marknadskoordinator på BLÜCHER. Våra produkter finns att köpa hos de etablerade VVS-grossisterna, och under de senaste åren har våra rostfria golvbrunnar även börjat synas i allt fler kakelbutiker.

Internationellt företag
BLÜCHER startades i Danmark 1965 och har sedan dess etablerat sig som en ledande tillverkare av avvattningssystem i rostfritt stål. I fabriken i västra Danmark tillverkas golvbrunnar och rör som sedan används i såväl bostäder som industrier, kommersiella byggnader och till havs.
Utöver det svenska huvudkontoret i Kalmar har BLÜCHER kontor i elva länder, främst i Europa, och distributörer i ett 40-tal länder i övriga världen.

Från kryssningsfartyg till privata badrum
Till företagets största produktgrupper hör rörsystemet EuroPipe, storköksbrunnarna Channel, markrännorna Meadrain, standardgolvbrunnen Drain Multi samt designsortimentet WaterLine. Den produktgrupp som företaget säljer allra mest av är rörsystemet EuroPipe.
Helena berättar att det på ett kryssningsfartyg kan finnas ca 25.000 meter rostfria avloppsrör från BLÜCHER och ca 5.000 av företagets golvbrunnar. Hon säger vidare att den produktgrupp hos dem som flest privatpersoner kommer i kontakt med är designsortimentet Drain Multi och WaterLine, som består av designade golvbrunnar och duschrännor som kan placeras mot vägg eller fritt i golv, samt trekantiga golvbrunnar som placeras i duschens hörn.

Kloka investeringar
– Våra rostfria golvbrunnar har blivit jättepopulära, menar Helena, och fortsätter med att beskriva hur de öppnar nya möjligheter i badrummen. I kombination med en duschränna kan man använda riktigt stora klinkerplattor på golvet, och man behöver bara gjuta fallet i en riktning istället för det klassiska kuvertfallet man gör till golvbrunnar som placeras i duschens mitt.
Den klassiska golvbrunnen har dock en väl inarbetad positon på marknaden, framför allt när det gäller bostäder. Flera av de största bostadsbolagen använder BLÜCHERs golvbrunn som sin standardgolvbrunn.
– Allt fler har insett det hållbara värdet i en rostfri golvbrunn av hög kvalitet, konstaterar Helena. Den är ju trots allt det viktigaste i badrummet, det är värt att lägga några hundralappar extra på en säker golvbrunn när man renoverar badrummet för så stora summor som man gör idag.