Mån 15 apr / År 42 / Nr 1 2024

Det ledande bostadsbolaget i Älmhult

Älmhultsbostäder ansvarar för en stor del av bostadsförsörjningen i Älmhults kommun. Bolaget har cirka 1 300 lägenheter och man tillhandahåller även lokaler för handel och servicenäringar.

– Vi har ett brett utbud både när det gäller marklägenheter, lägenheter i äldre hus och lägenheter på höjden. Lägenheterna är allt från den lilla ettan upp till fem rum och kök och de passar alla åldrar och smaker, säger Per-Olof Andersson, VD på Älmhultsbostäder AB.
Bolaget är ett helägt kommunalt bostadsföretag som bildades för drygt 50 år sedan.
Egen förvaltning, med närhet till kunderna, ger god service till hyresgästerna.

En internationell bredd
– Älmhult är en liten, traditionell kommun, men det som är unikt hos oss är att vi har en stor internationell bredd i kommunen tack vare IKEA. Eftersom IKEA har representanter över hela världen så har vi ett jämt flöde av människor som är involverade i IKEA´s verksamhet här i Älmhult. Det innebär att vi har hela världens aktörer hos oss, totalt är cirka 40 länder representerade i Älmhult. Dessutom har vi en stor inpendling till kommunen eftersom en stor del av IKEA´s själ och utveckling ligger i Älmhult, säger Per-Olof Andersson.

Marknadsföring från kunderna
– Älmhultsbostäder marknadsförs av våra kunder på ett bra sätt. Vi ser i våra mätningar att den internationella situationen är intressant med tanke på att man kan avläsa hur man söker kontakt med oss. Det är väldigt mycket via nätet. Vi går ut ibland med TV-reklam och tidningar som Näringsliv och vi gör även vissa reklaminsatser när vi har något speciellt på gång. Men i stort har vi ett bra flöde av hyresgäster eftersom våra kunder ger oss ett gott renommé, säger Per-Olof Andersson.

En del i samhällsbyggandet
Älmhultsbostäder är den största aktören på bostadsmarknaden i Älmhult och därmed också en del i samhällsbyggandet.
– Sedan finns det mindre privata bostadsbolag, men dem ser vi som samarbetspartners och inte som konkurrenter. Vi hjälps åt att ordna bostäder till dem som behöver det, säger Per-Olof Andersson.
IKEA håller nu på att producera fram sitt andra varuhus i Älmhult.
– Vi får ett helt nytt handelsområde i anslutning till vårt fastighetsbestånd så vi knyter ihop både centrum, handelsområde och bostadsområden. Om Älmhult utvecklas i den takt som vi är inne i nu så är det mycket positivt. Vi måste följa med och producera nya bostäder och även servicelokaler för till exempel handeln, säger Per-Olof Andersson. Älmhultsbostäder AB sysselsätter 19 anställda och omsatte 2010 cirka 95 miljoner kronor.