Mån 22 apr / År 42 / Nr 1 2024

Diacor – med hjärtat i centrum

Diacor AB är en medicinteknisk leverantör som har den exklusiva agenturen för Schiller AG:s produkter. Komplett med support och utbildning erbjuder Diacor marknadens modernaste och mest pålitliga utrustning för EKG, övervakning, spirometri och defibrillatorer.

Företaget grundades som Diacor AS i Norge på 1970-talet av Helge Vinorum, redan då var verksamheten inriktad på medicinteknisk utrustning och man fick tidigt representera det världskända schweiziska märket Schiller. God tillväxt har alltid kännetecknat Diacor, och 2008 kunde man etablera ett dotterbolag i Sverige, Diacor AB. Nu, två år senare, är det svenska bolaget helt självständigt med de nya ägarna Therese Axefalk Thorén, Stefan Kälebo och Mattias Carlsson, som även driver bolaget ihop.

Heltäckande leverantör för hjärtat
Verksamheten i Sverige är fortfarande till stor del uppbyggd av agenturen för Schiller, vars sortiment Diacor kompletterar med en rad andra produkter från välkända märken.
– Vi är specialiserade på sjukvårdsprodukter med fokus på hjärtat, förklarar Stefan Kälebo. Här representerar vi i princip hela kedjan, från EKG, patientövervakningsutrustning och hjärtstartare till spirometriutrustning, sömndiagnostik och blodtrycksmätning. Vi har ett helhetsåtagande, där vi även ser till support- och utbildningsbehov hos våra kunder.
Diacor värnar om närheten till kunderna, där man vill behålla det lilla företagets omtanke och personlighet.
– Vår verksamhet bygger på nära relationer och förtroende. Det är livsviktiga produkter vi talar om, därför måste våra kunder kunna lita på att vi håller vad vi lovar, berättar Therese vidare. Vi är mycket måna om att våra kunder får precis rätt produkt, därför lägger vi ner ett personligt engagemang i allt vi gör.
Potentiella kunder är alla som har behov av medicinteknisk utrustning, från offentliga vårdgivare och sjukhus till privata specialistenheter och mottagningar.

Den nya tidens hjärtstartare
De moderna apparaturerna för hjärtstart är små och användarvänliga, designade med en funktionalitet som passar vanliga användare. Man behöver med andra ord inte vara sjukvårdsutbildad för att använda en hjärtstartare. Statistiken visar att omkring 10 000 människor drabbas av hjärtstopp i Sverige varje år. Med ökade kunskaper och en markant förbättrad teknik kan fler liv räddas.
– I framtiden kan hjärtstartare bli lika vanliga som exempelvis brandvarnare. Vi har marknadens minsta hjärtstartare, den är unik i det att den är så lätt att använda och i princip går att ha med sig överallt, berättar Mattias Carlsson. Att i framtiden implementera liknande apparatur på offentliga platser som köpcentra och torg skulle kunna rädda ett stort antal liv.

Sömnkvalitet direkt kopplad till hjärtats funktion
Diacor har nyligen blivit generalagentur för SOMNOmedics i Sverige. SOMNOmedics har som mål att förse vården med kraftfulla och innovativa lösningar för sömndiagnostik och terapi, det handlar i korta drag om att mäta sömnkvaliteten och sätta in åtgärder där avvikelser förekommer.
– Forskare har kommit fram till att det finns tydliga kopplingar mellan hjärtats funktion och god sömn. Genom introducera SOMNOmedics i vårt sortiment kan vi befästa ytterligare mark som heltäckande leverantör, avslutar Therese med.