Ons 1 dec / År 39 / Nr 4 2021

Diligentia bygger ny och miljöcertifierad stadsdel i Västra Hamnen

Genom byggandet av 18 nya kvarter i anrika Västra Hamnen skapar Diligentia en helt ny, och för första gången i Norden, miljöcertifierad stadsdel i ett av Malmös och Öresundsregionens mest attraktiva områden.

Verksamheten i Västra Hamnen startade 1857 då den första torrdockan anlades. Området präglades sedan i mer än 100 år av en expansiv varvsnäring fram till oljekrisen 1974. Orderböckerna sinande, och allt färre fartyg beställdes. 1989 förvandlades den stora varvshallen ”Hall 7” till bilfabrik, och under tre år byggdes här över 19.000 SAAB bilar. Efter den korta bil- eran förvandlades så den enorma ”Hall 7” till Malmömässan, som blev en av Europas största mässhallar.
Nu är det dags för nästa epok. Efter rivning av ”Hall 7” kommer fastighetsbolaget Diligentia att här och i området runt omkring bygga en helt ny stadsdel, som dessutom blir den första miljöcertifierade stadsdelen i Norden.

En levande stadsdel i hjärtat av Västra Hamnen
Genom att integrera bostäder, kontor och handel med service, restauranger och möjligheter till rekreation skapar Diligentia förutsättningar för en ny typ av stadsdel som lever veckans alla sju dagar. Nytänkandet omfattar även miljön, och stadsdelen kommer att bli den första miljöcertifierade i Norden. Sammantaget kommer här att byggas 6 – 700 lägenheter i storlekar från 1 rum & kök till ”paradvåning.
– Vår tidsplan och ambition är att rivningen av ”Hall 7” skall vara avslutad under mars månad innevarande år, och att byggandet av kvarter 11 och 12 samt torget där emellan skall starta ganska omgående för att sedan vara klart för inflyttning under 2012, men redan i dag kan företag lämna in intresseanmälan, säger Andreas Ivarsson, marknadsområdeschef på Diligentia Malmö.

– Att som privatperson bosätta, eller företagare etablera sig i det nya Västra Hamnen är en investering i livskvallitet, säger Andreas och fortsätter: Den direkta närheten till Öresund och Danmark skapar en internationell prägel och atmosfär. Lite avskilt men ändå väldigt nära centrala Malmö. Nära till det nya stora köpcentrat Emporia och Malmö Arena med hela sitt utbud av såväl idrotts- som artist evenemang, och inte minst en väl utbyggd infrastruktur. T ex är det bara c:a 1.000 meter till hållplats för Citytunneln och tåg till Kastrup och Köpenhamn. Med bil når man E:6- E:20 på c:a 4 minuter för vidare färd väster ut över Öresundsbron, eller åt norr för färd mot Göteborg, Stockholm och övriga Sverige.
Slutligen vill Andreas Ivarsson framhålla det positiva samarbeten med Malmö stad.
– Här arbetar näringslivet och staden i symbios mot samma mål. Vi har en väl fungerade kommunikation med korta beslutsvägar, och eventuella frågor och problem löses som regel snabbt och effektivt i samförstånd.