Tis 21 mar / År 41 / Nr 5 2022

Effektiv linjeröjning och skotning med minimala markskador

M. Malmi Skogs- och Linjeröjning AB erbjuder högkvalitativ och miljövänlig skogsvård. Med speciellt anpassade maskiner tar man sig fram även i blöta marker och oländig terräng. Ofta anlitas M. Malmi Skogs- och Linjeröjning för uppdrag i områden där ingen annan kan ta sig fram, och det fantastiska är att maskinerna knappt lämnar några markskador efter sig. Det är effektiv skogsservice med respekt för naturen och med kundens bästa för ögonen.

M. Malmi Skogs- och Linjeröjning samarbetar idag med de största aktörerna inom energi- och skogsbranschen. VD Matti Malmi etablerade företaget 2005 efter att stormen Gudrun hade härjat fram i Småland och det fanns ett stort behov av att återställa inte bara skogsmarker utan även raserade elnät.
– Just linjeröjning är vi relativt få om att erbjuda här i området, vi har i princip hela södra och mellersta Sverige som upptagningsområde.

Respekt för skogens liv och miljö
Idag har företaget ett tiotal anställda och tre specialanpassade skogsmaskiner. Det är två miniskotare ”Illern” vars konstruktion möjliggör framkomst även i mycket blöt skogsterräng, samt en skotare ”Novotny” med band som lastar upp till fem ton. Samtliga maskiner har ett lågt marktryck och är lämpliga att använda på känsliga marker.
Matti Malmi ser en stadig tillväxt i takt med att fler energibolag, kommuner och skogsägare efterfrågar lösningar som inte lämnar spår i skogen. När nya elnät anläggs kräver man numera minsta möjliga miljöpåverkan och M. Malmi Skogs- och Linjeröjning levererar lösningar med stor respekt för skogens liv och miljö.
En annan nisch som företaget arbetar med är fällning av farliga träd, det kan vara bestånd som hotar människors säkerhet i bostadsområden exempelvis.

Värdesätter kompetens
M. Malmi Skogs- och Linjeröjning är certifierade enligt PEFC för skogsarbete och Sellihca för att arbeta med kraftledningar över hela Norden.
– Samtliga i personalen har gått miljöutbildningar och innehar s.k. grönt kort för arbete i skogen. Vi värdesätter kompetens och satsar mycket på utbildning. Även om det kan tyckas kostsamt till en början så vet vi att det lönar sig i längden. Alla företag som verkar i skogen bör ha en PEFC certifiering, den säkerställer att vi värnar om miljön och respekterar vårt arv, poängterar Matti Malmi.
Företaget prioriterar miljöförbättrande åtgärder och hushållning med resurser. Här ingår även maskinoperatörens körsätt som är avgörande för bränsleförbrukning och maskinens livslängd.

20 års erfarenhet i företaget
– Vi har en god arbetsmoral i teamet och har uppnått en sund balans i företaget. Jag har själv varit verksam inom området i ca 20 år nu, och har därmed samlat på mig en hel del erfarenhet som jag delar med mig av till mina anställda.
Liksom för företag som verkar i de flesta nischade branscher är det en utmaning för M. Malmi Skogs- och Linjeröjning att hitta rätt kompetens. I närheten av huvudkontoret finns en skola som utbildar bl.a. skogsmaskinförare, Matti Malmi vill gärna utveckla samarbeten med dem framöver för att trygga framtida kompetensbehov.