Sön 4 jun / År 41 / Nr 1 2023

Elfa International AB – hittar utrymmen du inte trodde fanns

Elfa är företaget som satsar på personliga och smarta förvaringslösningar. I dag är företaget marknadsledande inom sin bransch. Nya idéer och koncept utvecklas hela tiden för alla delar av hemmet- allt från köket till garaget. Just nu görs en storsatsning på en ny svensk websida och ett nytt sätt att kommunicera med kunden i butik. Elfa är ett företag med lång historia och tradition, år 2008 firades 60-års jubileum.

Elfa grundades 1948 av den svenske förvaringsinnovatören och ingenjören Arne Lydmar. Företaget vilar på tre grundläggande faktorer: engagemang, hårt arbete och stor erfarenhet. Alltsedan dess har Elfa vuxit och utvecklats. År 1950 börjar den berömda trådbacken att produceras. Framgångarna har lett till att företag under årens gång har kunnat köpa upp konkurrerande tillverkare. Som exempel kan nämnas svenska Luminator AB och finska Kirena OY. Tack vare sin enkla vision om att skapa utrymme genom personliga och smarta förvaringslösningar har verksamheten revolutionerat förvaringsbranschen, både i hemmet och på arbetet.
Elfa står för förstklassig funktionalitet i kombination med modern design och kvalitet i tre kategorier: vägg- och golvbaserad förvaring samt måttanpassade skjutdörrar. Alla tre lösningarna kan kombineras och anpassas för den optimala förvaringen – var som helst. Elfa har en lösning för allt och alla.

Bedriver verksamhet runt om i världen
– Vi tillverkar och säljer förvaringslösningar till konsumenter. Våra huvudmarknader är USA och Norden men även Europa, där vi tar allt fler marknadsandelar. Verksamheten omfattar allt från utveckling till egen tillverkning av produkter, säger Jörgen Nilsson, vice koncernchef för Elfa-koncernen. Elfa har dotterbolag i ett antal länder, vilket totalt ger ca 600 medarbetare. Hälften av dessa finns i Sverige.
Jörgen Nilsson berättar vidare att Elfa har egna fabriker i Västervik, Mullsjö, Koszalin i Polen, Sandefjord i Norge och Lahti i Finland. Västervik är huvudenheten med marknadsavdelning och produktutveckling.
– Nyckeln till framgång är produktutveckling. Det är viktigt att hela tiden vidareutveckla
produkterna, då konkurrenterna är väldigt duktiga på att kopiera. Vi har en amerikansk ägare, The Container Store, som låter oss agera under stor frihet. Vi har förtroendet att satsa på det vi tror är bäst för företaget.

Personalen är viktig för Elfa
En mycket starkt bidragande orsak till Elfas framgång är personalen. Jörgen Nilsson är översvallande i sitt beröm.
– Vi har väldigt bra personal. De är alla engagerade, kompetenta och välutbildade. Ett gott tecken på detta är den låga personalomsättningen. Det här omfattar alla nivåer. Personalen är intresserade oavsett var de befinner sig i verksamheten. Elfa omsätter 900 miljoner kronor om året. Vi har en stark framtidstro och tror mycket på en fortsatt utveckling avslutar Jörgen Nilsson.

Fakta om Elfa
Elfa International AB är moderbolag i Elfa- koncernen, som består av fem tillverkande enheter och åtta säljbolag i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Frankrike, Tyskland och Polen. Koncernen har sex varumärken, elfa, Sparring, Lumi, NoGa, Kirena och Pekodom. År 1999 blev The Container Store ny ägare till Elfa.
Produktsortimentet består av back- och hyllsystem i stål och trä samt måttanpassade skjutdörrar i en mängd olika utföranden. Försäljningen sker huvudsakligen genom större detaljhandelskedjor och varuhus inom möbel-, byggmaterial- och annan fackhandel på cirka 25 marknader via egna bolag eller genom fristående distributörer.