Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Elite Grand Hotel – uppbyggt av tradition, kvalitet och flärd

Med utsikt över Motala Ström ligger Elite Grand Hotel med promenadavstånd till Norrköpings gamla industriområde som på senare år utvecklats till ett av regionens mest livskraftiga tillväxtområden. Området är idag perfekt för företagsetablering med närhet till service- och mötesverksamhet. Här finns många anrika och vackra byggnader från sent 1800-tal – tidigt 1900-tal som vittnar om Norrköpings starka industriarv som fortfarande förvaltas i området genom upplevelser med historisk anknytning.

De senaste tio – femton åren har förändrat Norrköping. Det händer mycket i staden som utvecklats från att vara en renodlad industriort till dagens livfulla mötesplats för allehanda kulturevenemang. En stor del av förändringsarbetet har skett i anslutning till det gamla industriområdet vid Motala Ström, där bl.a. Norrköpings konsert och kongressanläggning Louis de Geer finns.
Elite Grand Hotel ligger bredvid Motala ström, på Tyska Torget med utsikt över vattnet. Härifrån är det bara ett par minuter till kongressanläggningen och ett antal andra framstående landmärken för Norrköping, som exempelvis Arbetets Museum. Norrköping är en viktig knutpunkt för industri- och handelsverksamhet för hela East Sweden-regionen.

Marknadsför Norrköping
Liksom East Sweden Convention Bureau arbetar Elite Grand Hotel med att marknadsföra orten för att locka fler besökare. Norrköpings besökare kommer till staden antingen i affärer eller som fritidsresenärer och då är det Kolmården som är det främsta besöksmålet.
– En av våra främsta ambitioner är att få våra besökare att stanna kvar och uppleva det som finns här i Norrköping och då fokuserar vi på upplevelser som finns nära till hands här i staden, förklarar hotelldirektör Anne-Lie Boman.
Norrköping har mycket att erbjuda, här finns förutom ett rikt industriellt kulturarv med museer och utställningar även möjligheter för naturupplevelser med havsbad och fantastiska fiskelägen i Motala Ström. För att inte glömma Visualiseringscentret C som öppnade för två år sedan, här finns upplevelser för alla åldrar som knyter an till vetenskap och teknik.
– Det finns många anledningar till att stanna kvar en eller ett par dagar extra här i Norrköping, konstaterar Anne-Lie. Här på Grand Hotel har vi nog stadens finaste uteservering under sommaren tack vare vårt fantastiska läge intill vattnet. Vi har dessutom spa, pub och restaurang – med andra ord ett komplett utbud både för affärs- och fritidsgäster.

Elite Grand Hotels resa
Elite Grand Hotel har etablerats i en mycket ståtlig byggnad från tidigt 1900-tal. Fastigheten byggdes med anledning av ett stort evenemang, Världsutställningen, som anordnades i Norrköping 1906. Hotellet hade då ett 50-tal rum samt en del andra verksamheter under samma tak, bl.a. en läkarmottagning. Här fanns också en del finare lägenheter. Fram till slutet av 1960-talet drevs hotellet i ungefär samma anda innan det stängdes.
Under något decennium förföll den anrika fastigheten trots sitt uppenbarliga värde – inte minst som kulturminne och arv. Istället för att riva hela byggnaden beslutade den nya ägaren Citadellet att satsa på renovering och restaurering för att kunna slå upp portarna igen 1982, då med hela 205 rum samt stor konferens och festverksamhet. Det var ett klokt beslut, idag är Elite Grand Hotel ett av Norrköpings mest framgångsrika hotell som även utvecklats till ett viktigt landmärke för staden och hela regionen. VD och ägare Bicky Chakraborty köpte hotellet 1986.

Kort om Elite Hotels
Elite Hotels erbjuder klassiska hotell som är centralt belägna i viktiga svenska städer från Luleå i norr till Malmö i söder. Att bo på ett av Elites hotell är något annat än att bara ta in på hotell. Elite strävar efter att leverera en totalupplevelse där man förmedlar en känsla av Elites grundvärden; tradition, kvalitet och flärd. VD och ägare av Elite Hotels of Sweden är Bicky Chakraborty.