Lör 13 apr / År 42 / Nr 1 2024

Elite Stora Hotellet i Jönköping introducerade det flärdfulla restaurangkonceptet i Sverige

Elite Stora Hotellet i Jönköping är ett landmärke för hela regionen med sin vackra 1800-talsarkitektur och välbevarade dekor. Hotellet har renoverats varsamt sedan det etablerades av fem lokala entreprenörer i mitten av 1800-talet, staden var då betydligt mindre men redan då såg man att regionen skulle bli en av Sveriges mest företagssamma och anpassade därför hotellverksamheten efter den moderna affärsresenärens behov. Så är det än idag, den största skillnaden är kanske att de första gästerna anlände med häst och vagn, dagens gäster kommer med bil, flyg eller tåg.

Elite tog över driften av Stora Hotellet år 2001. Det välskötta hotellet har fortsatt sin resa inom förädling och förnyelse under det nya varumärket, det är dock fortfarande samma särpräglande servicetänk som genomsyrar verksamheten.
– Elite började med att renovera alla rum, och vi har dessutom fått fler rum nu. Under 2002 invigdes en professionell konferensanläggning med plats för upp till 150 personer, det hade vi inte tidigare även om vi hade kapacitet för att ta emot större sällskap, berättar hotelldirektör Carl-Henrik Nilsson.
I enlighet med Elites framgångskoncept har man satsat på att verkligen ha bra luft i lokalerna med väl utbyggd luftkonditionering i samtliga mötesrum. Det blev ett ytterligare lyft för det anrika hotellet.

Spegelsalen – en av Skandinaviens vackraste festlokaler
Den gamla Spegelsalen bjuder på helt unika bankett- och festmöjligheter för allehanda evenemang. Spegelsalen anses för övrigt vara en av Skandinaviens vackraste festlokaler med bevarade detaljer från 1860-talet då hotellet byggdes.
– Jag skulle faktiskt vilja säga att Spegelsalen mer eller mindre är i ursprungsskick, säger Carl-Henrik Nilsson. Den förgyller verkligen vårt rustika koncept. Det flärdfulla restaurangkonceptet infördes tidigt här med influenser från det trendiga Europa. Vita dukar, brutna servetter, restaurangmusik – den förste hotelldirektören tog med sig europeiska influenser från bl.a. södra Tyskland som han med stor framgång etablerade i det småländska hotellet.

Gammalt möter nytt
Elite Stora Hotellet har en häftig miljö med spännande kontraster – gammalt möter nytt då kulturminnen blandas med ny teknik. Här finns även fullservicerestaurang, Le Trottoir, där man serverar konferenslunch bland annat. Le Trottoirs miljö är modern, ljus och öppen och erbjuder även lite Vätternutsikt. För a la Carte och traditionsenlig publunch finns Elite hotells egen pub The Bishop Arms vägg i vägg med hotellet. Här rådet en typiskt brittisk pubatmosfär med brett whiskeysortiment och flera olika ölsorter.
– Något som vi ofta anordnar är whiskey- och ölprovning. Då får våra gäster en möjlighet att lära sig lite extra om mat och dryck, vilket brukar vara uppskattat.

Kulturminne mitt i händelsernas centrum
Från Jönköping nås flera av Sveriges främsta evenemang, parker och sevärdheter på kort tid. Staden är en viktig knutpunkt med närhet till aktiviteter som passar hela familjen – några exempel är Astrid Lindgrens värld, High Chaparral, Gränna och Visingsö. Dessutom anses Sands golfbana i Jönköping vara en av världens bästa. Allt detta nås bekvämt från centrala Jönköping, där Elite Stora Hotellet finns etablerat som ett förnämligt kulturminne.