Sön 14 apr / År 42 / Nr 1 2024

En av Europas främsta producenter av högpresterande solcellsmoduler växer i Värmland

SweModule AB, beläget i Glava, har en av Europas mest moderna fabriker komplett med laboratorier för produktion och testning av högpresterande solcellsmoduler. Efter uppköpet av REC ScanModule för ett år sedan har SweModule kraftigt utvecklat verksamheten för att idag vara en av världens främsta tillverkare av avancerade solcellsmoduler. Med långt automatiserade processer och högt uppsatta kvalitetsmål levererar SweModule produkter som efterfrågas globalt och i allt större utsträckning med tanke på aktuell klimatdebatt.

Solcellsproducerad energi är den mest miljövänliga energisort som finns på marknaden idag. SweModules unika sammansättning av komponenter och högpresterande material ger solcellspanelerna deras karaktäristiska höga kvalitet samtidigt som panelernas storlek går att variera efter kundens önskemål tack vare flexibla produktionsprocesser.
– Efter en dramatiskt förändrad prisbild för tekniken som behövs för att framställa solceller har investeringar i färdiga moduler blivit mycket mer kostnadseffektiva. Företag ser nu en betydligt högre motivation för att satsa på solcellspaneler vilket vi naturligtvis vill uppmuntra ytterligare, berättar Åke Lindeberg, VD för SweModule.

Ökande intresse globalt
Solcellsmoduler har traditionellt ingen större spridning i Sverige, men intresset ökar tack vare tekniska framsteg som möjliggör hög energiproduktion över tid. Alla kommuner i Sverige har för avsikt att vara framstående när det gäller satsningar på förnyelsebar energi, och solcellspaneler har tack vare avancerad teknologisk utveckling blivit ett attraktivt alternativ. Studier visar att paneler av det slag som SweModule tillverkar kan generera stora mängder energi även under vinterhalvåret.
– Vi ser en positiv utveckling här i Sverige, men våra största marknader finns ändå utomlands. Nästan all vår produktion går på export, framförallt till Tyskland och länderna kring Medelhavet. Vi förbereder också för certifiering för att kunna leverera till USA, som är en mycket stor och växande marknad, fortsätter Åke Lindeberg.

Söker nya kreativa samarbeten
Parallellt med den planerade lanseringen i USA bedriver SweModule olika samarbetsprojekt med partners i bl.a. Botswana, Kurdistan och Indonesien.
– Vi är förväntansfulla inför kommande samarbeten och ser en positiv tillväxt framför oss. När vi började för ett år sedan i det nya företagets regi var vi ett femtontal personer, och idag är vi nästan dubbelt så många. Om våra samarbeten får den effekt vi hoppas på så kommer vi nog att behöva anställa ytterligare ett tiotal personer under året, avslöjar Lindeberg.
SweModule möter marknadens växande behov av innovativa gröna energilösningar med hög kvalitet och leveranssäkerhet.
– Vi arbetar för att bibehålla branschutmärkande värden där vi lämnar 25 års garanti på våra solpaneler. Under de första tio åren garanteras en effekt på minst 90 procent, och efter 20 år gäller 80 procent.
Då SweModule ständigt utvecklar tekniken söker man samarbeten med nytänkande partners, även inom andra branscher. En sådan samarbetspartner är DuPont, som hjälper SweModule i utvecklingsarbetet bl.a. med fokus på nya material för högre prestanda.