Mån 24 jun / År 42 / Nr 3 2024

En av Sveriges äldsta plantskolor ligger i Skillingaryd

Fagerhults Plantskola i Skillingaryd, som är en av Sveriges äldsta plantskolor, erbjuder en rad olika tjänster inom trädgård.
Verksamheten drivs av kusinerna Anders och Knut Edvinsson och sysselsätter åtta årsanställda.

Plantskolan etablerades av Anders´ och Knuts farfar och hans bror 1902. På den tiden drev de båda bröderna Oskar och Edvin ett lantbruk och som ett komplement odlade de bärbuskar och fruktträd på gården. Idag, tre generationer och 110 år senare, har Fagerhults Planskola vuxit till en blomstrande verksamhet som erbjuder allt som tänkas kan för en vacker och funktionell trädgård.
– Jag och min kusin Knut är mer eller mindre uppväxta i plantskolan och tog över rörelsen 1984. Man kan säga att vi är ärftligt belastade, säger Anders Edvinsson och fortsätter:
– Idag är vi en av landets äldsta plantskolor och den största grenen för oss är plantskoleväxter, speciellt växter som är utsatta för ett bistert klimat. Om växterna klarar sig här på det småländska höglandet så klarar de sig överallt.

Ett brett sortiment

Sortimentet hos Fagerhults Plantskola är brett. Här hittar vi allt från klätterväxter, perenner och fruktträd till bärbuskar, barrträd, prydnadsbuskar och rosor. Krukor finns i ett flertal varianter, både i sten, terracotta, zink och betong. Kvalitetsfrön erbjuds från Impecta och när det gäller gräsfrön har man en egen blandning – ”Fagerhults special”.
– En nyhet är en vit jordgubbe med röda frön som smakar ananas och på fruktsidan har vi härdiga grundstammar för minifruktträd. Dessa grundstammar gör att träden blir mycket mindre och härdigare än vanliga fruktträd.

Trädgårdsanläggning
Fagerhults Plantskola har också en anläggningsdel, där man hjälper anläggningsfirmor med design av växtmaterial och plantering av detta. Anders och hans personal är mycket noga med att erbjuda hög kvalitet vid varje anläggningsjobb.
– Många av våra konkurrenter kanske bara ställer ut växter och sätter upp skyltar, men vi har mycket personal i förhållande till vår omsättning och alla är kunniga inom sitt område. Det gör att kunderna kan få en mycket hög service, säger Anders.

En zoologisk trädgård
Nu kan alla besökare även glädja sig åt ett antal betande, härliga djur vid sidan av den vackra blomsterprakten. Här finns ett 20-tal får, fem hästar, fem alpackor (en mindre version av lamadjur, som man får ull av) och fyra långhåriga, långhornade Higland Cattle-kor. Den populära ”djurparken” kommer att växa eftersom två av alpackorna är gravida och ska föda i juni.
– Vi har byggt stängslen ganska nära plantskolan så att barnen kan stå och titta på djuren samtidigt som mamma och pappa handlar, berättar Anders.
På Fagerhults Plantskola utvecklar man ständigt anläggningen för att ännu bättre kunna ta hand om sina växter.
– Vi ska bygga på med nästa generation trädgårdsmästare och utveckla rörelsen och vi ska fortsätta att vara starkast när det gäller växtmaterial för vårt bistra klimat, säger Anders Edvinsson avslutningsvis.