Lör 20 apr / År 42 / Nr 1 2024

En global leverantör av tätningar och tätningssystem

Trelleborg Sealing Solutions är en ledande global leverantör av precisionstätningar för industri-, flyg- och fordonsmarknaderna.
– Företaget ingår som ett affärsområde i Trelleborgkoncernen sedan 2003 och har ungefär 5 500 anställda totalt. Vi är ett av 27 marknadsbolag inom Trelleborg Sealing Solutions, berättar företagets VD Rolf Axelsson.

Trelleborgkoncernen är en global industrikoncern med spetskompetens inom avancerad polymerteknologi och närvaro i mer än 40 länder. Trelleborgs produkter återfinns i en mängd olika sammanhang världen över. De tätar, dämpar och skyddar såväl i vardagen som under extrema förhållanden.
Koncernen består av fyra affärsområden: Trelleborg Engineered Systems, Trelleborg Automotive, Trelleborg Selaning Solutions och Trelleborg Wheel Systems.
Trelleborg Sealing Solutions produktprogram består av O-ringar, hydrauliktätningar, tätningar för rotation, radialtätningar, statiska tätningar, pneumatiktätningar, mekaniska glidningstätningar och många fler.
Företaget erbjuder mer än 2 000 patentskyddade material, speciellt framtagna för specifika industrikrav.
– Vi säljer tätningar och tätningssystem till alla stora svenska industriföretag, som till exempel Tetra Pak, Volvo, Atlas Copco, Alfa Laval och Scania. Totalt har vi cirka 500 kunder, berättar Rolf Axelsson.
Företaget har egna forsknings- och utvecklingscentra i Europa och USA samt ett världsomspännande distributionsnät.

Tekniska lösningar
– Vi är duktiga på att sälja in tekniska lösningar och har en stor teknisk kompetens. Vi säljer inte bara en tätning utan en färdig applikation där vi också erbjuder teknisk support, berättar Rolf Axelsson.
Trelleborg Sealing Solutions har egen utveckling av elastormer polytetrafluoreten (PTFE) och polyuretanmaterial (PU).
Rolf Axelsson har haft flera ledande befattningar inom verkstadsindustrin, bland annat inom Eldon-koncernen, Gunnebo-koncernen och Tivoxgruppen. Sedan 2004 är han VD på Trelleborg Sealing Solutions.
Affärsidén hos Trelleborg Sealing Solutions är att täta, dämpa och skydda i krävande industriella miljöer över hela världen. Kunderna kan förlita sig på ingenjörslösningar baserade på ledande polymerteknologi och ett unikt applikationskunnande.